Are 50 de ani, dintre care peste 20 i-a petrecut acumuland experienta manageriala in companii precum General Electric, Google, Compaq sau Hewlett Packard. In prezent, director in boardul Indra Sistemas, cea mai mare multinationala din piata spaniola IT, Isabel Aguilera vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street despre cum a reusit sa ajunga in primii 25 de executivi europeni si ce greseli nu ar trebui sa comita managerii in 2010.
Din anul 2008, Isabel Aguilera (foto) conduce Indra Sistemas, unul dintre cei mai importanti jucatori din IT in Europa si America Latina. Anterior acestei pozitii, Aguilera a fost director general Google Spania si Portulgalia, presedinte al General Electric Spania si Portugalia.
Aguilera a fost citata de Financial Times drept unul dintre cei mai puternici 25 de executivi europeni si de revista Fortune drept unul dintre cei mai influenti 50 de manageri din lume.

Wall-Street: Cum v-a modificat actualul context economic propriul stil de management? (relatia cu angajatii, relatia cu presa, relatii cu partenerii de afaceri?

Isabel Aguilera:
Nu foarte mult, intrucat stilul personal de management se construieste printr-o intreaga serie de experiente umane, training, informatii, situatii si culturi specifice.
Partea buna atunci cand te maturizezi profesional este ca ai un portofoliu vast de instrumente de management si experiente si capacitatea de a le aplica pe fiecare cu un risc mai scazut de a gresi. Intr-un context dificil, toti devenim mai precauti si mai constienti.

Wall-Street: Care a fost cel mai bun sfat de business pe care l-ati primit in cariera dvs.?

Isabel Aguilera:
Am primit multe sfaturi bune, si aceasta pentru ca am avut sefi, colegi, consilieri si prieteni foarte buni.
Incepand cu tatal meu, care imi spunea sa-mi fac mereu timp sa reflectez si sa nu ma opresc din invatat, la un coleg care mi-a spus sa nu spun niciodata “nu” radical, ci sa spun “ma voi gandi la asta”, pana la truisme precum “avem datoria sa ne mentinem un fizic sanatos” sau “calea cea buna nu este intotdeauna si cea mai usoara” sau sfaturi foarte simple si puternice precum “executie, executie, executie” si multe, multe altele.

Wall-Street: Cum v-a afectat acesta criza la nivel personal? (la ce lucruri ati renuntat, cum s-a modificat stilul de viata)

Isabel Aguilera:
Este foarte frustrant sa-mi vad copii terminandu-si studiile universitare, avand mai multa pregatire decat orice alta generatie, dar cu mult mai putine sanse de a-si incepe cariera cu un prim job bun.
Pe de alta parte, este dureros sa vad multe rude si prieteni care nu sufera doar din cauza incetinirii economice dar si din cauza somajului, unii dintre ei fiind prea in varsta pentru a mai putea fi relocati dupa criza. Ca sa nu mai mentionez cum economii facute in multi ani de munca asidua s-au devalorizat sau chiar se pierd acum.

Wall-Street: Care sunt lectiile pe care le-ati invatat din experienta la Google si la General Electric?

Isabel Aguilera: Am invatat ca firmele “blue chip” au 3 lucruri in comun: inovatie, tehnologie si talent. Mi s-a reconfirmat importanta culturii de companie. Am invatat cat este de dificil sa pastrezi un echilibru intre diversitate si nevoia de teluri comune, obiective, situatii specifice. De asemenea, am avut privilegiul de a vedea influenta extraordinara pe care o au brandurile puternice si produsele excelente asupra oamenilor, societatiii si perspectivelor globale.

Wall-Street: Care sunt principalele 3 greseli pe care un executiv nu ar trebui sa le comita in 2010?

Isabel Aguilera:
Sa nu accepte in echipa sa oameni care sa fie mai buni decat el. Sa nu se ataseze prea mult de anumite realizari si/sau privilegii, pentru ca toate sunt tranzitorii si sunt rezultat al unei munci de echipa. Sa nu poata spune “adio” la momentul potrivit – nimeni nu este bun pentru o companie pentru totdeauna.

Wall-Street: Cum ati reusit sa ajungeti in primii 25 de executivi europeni (potrivit Financial Times)?

Isabel Aguilera:
Am fost suficient de norocoasa sa am oportunitatea de a activa in companii care au drept cultura organizationala meritocratia, de a gasi echipe excelente in toate companiile pentru care am lucrat si sa am de fiecare data increderea clientilor si partenerilor pentru produsele si serviciile pe care le ofeream pe piata.

Sigur, a fost mai usor pentru mine sa reusesc pentru ca nu am fost si inca nu suntem multe femei in poll-position. Insa vad ca acum din ce in ce mai multe femei ies in fata si sper ca modelul pe care l-am oferit va deschide calea pentru multe alte femei care vor atinge chiar rezultate mai mari si un grad mai mare de recunoastere.

Wall-Street: Cum vedeti evolutia sectorului IT in 2010?

Isabel Aguilera:
Concluzia comuna a analistilor de profil este ca sectorul IT isi va reveni la nivel mondial in 2010, iar pietele emergente probabil ca vor fi cele care vor da tonul.Anumite industrii, cum este cea a serviciilor financiare, vor trebui sa investeasca in noi platforme IT pentru a asigura procese mai bune si mai eficiente de control al riscului.

De asemenea, industriile in care controlul statului incepe sa se retraga vor continua sa-si imbunateasca sistemele comerciale, pregatindu-se pentru un mediu mai competitiv.

In acelasi timp, ma astept ca cheltuielile guvernamentale cu tehnologia sa se concentreze pe sisteme care vor creste eficienta administratiei publice.

Wall-Street: Cu ce provocari se va confrunta industria de profil anul acesta?

Isabel Aguilera:
Factorul - cheie in succesul afacerii serviciilor de IT este dezvoltarea unei relatii puternice cu clientii si eficienta modelului global de livrare. Dezvoltarea unei relatii puternice cu clientii va insemna o mai buna intelegere a business-ului si a situatiei economice a clientilor si, in acelasi timp, dorinta de a investi impreuna in transformarea afacerii.

Eficienta sistemelor globale de livrare implica abilitatea de a directiona resursele conform nevoilor specifice ale clientilor si capacitatea de a utiliza noua tehnologie (cum este cazul “cloud computing” –utilizarea resurselor informatice externe, care pot fi configurate in functie de necesitatile proprii si a caror folosire se face la cerere si in cantitati variabile, platind doar ceea ce se consuma), care asigura flexibilitatea in cazul unor nevoi neprevazute.

Wall-Street: Cum se resimte criza economica in sectorul in care activati?

Isabel Aguilera:
A trebuit sa atingem noi niveluri de eficienta si in acelasi timp sa ne imbunatatim fiabilitatea si calitatea modelelor de livrare. Din acest punct de vedere, competitorii mari castiga contracte pe termen lung si putem vedea o presiune crescanda asupra jucatorilor mai mici de a se specializa pe diferite nise de piata.

Wall-Street: Cum si cand credeti ca se va produce iesirea din criza?

Isabel Aguilera:
Vom trai intr-o permanenta criza a inovatiei si competitivitatii. In orice caz, criza globala de acum da deja primele semnale de a se sfarsi, desi nu in acelasi fel pentru toate industriile, toate tarile sau toti oamenii. Este dificil sa prevezi momentul exact al sfarsitului crizei, dar pare clar ca vom avea asimetrii regionale in dezvoltarea economica de dupa acesta criza. Pietele mari, cu crestere domestica mare par sa iasa din criza mai rapid decat pietele mici, mai dependente de comertul global. Incertitudinea ramane in ceea ce priveste efectele reducerii dobanzilor de politica monetara si recuperarea pietelor de credit.

Wall-Street: Care este cel mai optimist scenariu in ceea ce priveste evolutia sectorului de IT in 2010? Dar cel mai pesimist?

Isabel Aguilera:
Cel mai bun scenariu este revenirea puternica a cererii si a diponibilitatii clientilor de a-si reinnoi platformele IT existente, ceea ce ar conduce la o crestere robusta a cererii la nivel global.

La polul opus, o crestere slaba a PIB-urilor, cuplata cu a crestere prematura a dobanzilor, ar putea pune bariere investiilor, ceea ce ar creste presiunea asupra bugetelor coporate, reducand foarte mult cheltuielile destinate segmentului tehnologic.Chiar si in acest caz, politica de eficientizare va solicita investitii in IT atent selectate, situatie de care vor beneficia jucatorii recunoscuti si validati.

Wall-Street: Care sunt planurile Indra Sistemas in 2010?

Isabel Aguilera:
Indra va inregistra crestere in 2010, atat in venituri cat si in comenzi noi primite, datorita unui potofoliu puternic de comenzi anterioare cat si datorita unor oportunitati comerciale care au aparut, in special pe pietele internationale. Inca o data, pietele internationale se vor dovedi principalul motor de crestere pentru Indra. In acest context, targeturile Indra pentru 2010 sunt: cresterea veniturilor cu 2-4%, pietele internationale afisand cresteri mai mari decat cea interna - acesta va stagna; cresterea portofoliului de comenzi cu peste 5%, insemnand ca comenzile, in termeni absoluti, vor depasi veniturile anuale; mentinerea ratei de veniturilor brute in jurul a 11,4% - un nivel similar atins si mentinut in ultimii 2 ani.

Isabel Aguilera participa la Forumul de leadership feminin “LEADER SHE – The Creative Management of Change” organizat de Forum Invest la Vienna pe 7-8 aprilie 2010. La acest eveniment vor mai lua parte si Nahed Taher, singura femeie presedinte de banca in zona Golfului, prima femeie presedinte al Parlamentului Bulgar - Tsetska Tsacheva, vice primarita Viennei - Renate Brauner.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri