Asociatia a anuntat ca operatorii ar putea aloca jumatate dintre cheltuielile pentru infrastructura catre conexiunea mobila de banda larga, in crestere cu aproximativ 15% fata de 2009.

Mai mult de 34 miliarde dolari vor fi investiti in regiunea Asia Pacific, aproximativ 19 miliarde in America de Nord si 14 miliarde dolari in Europa, potrivit Deutscche Bank, care a masurat nivelul investitiilor din cadrul companiilor telecom.

Conexiunea mobila de banda larga se refera la conexiunile ce folosesc tehnologia High-Speed Packet Access (HSPA), tehnologie care poate gestiona atat transfer de voce cat si de date, astfel incat utilizatorii sa poata vorbi la telefon si naviga pe internet in acelasi timp.

"Pana la sfarsitul acestui an, vom avea aproape 340 milioane de conexiuni HSPA la nivel global cu 13 milioane de noi conexiuni pe luna", a declarat Dan Warren, director tehnologic in cadrul GSMA.

De asemenea, in intreg anul 2009 au avut loc 200 milioane de conexiuni HSPA si o medie de 9 milioane de noi conexiuni HSPA pe luna. In acest an Europa ar putea deveni regiunea cu cele mai multe astfel de conexiuni (120 milioane), urmata de Asia Pacific(116 milioane) si America de Nord cu 58 milioane conexiuni.

Numarul de conexiuni nu se traduce direct in numarul de utilizatori deoarece in multe piete mature un utilizator poate detine mai multe telefoane mobile.

De asemenea, in multe dintre pietele in curs de dezvoltare, multi utilizatori impart sau inchiriaza un dispozitiv mobil. De exemplu, in Rusia folosirea unui laptop de mai multe persoane este un obicei foarte popular.

In prezent exista 1.800 de terminale ce suporta conexiuni HSPA oferite de peste 150 de operatori. In 123 de tari exista 294 de retele comerciale din care 183 ofera transfer de date la o rata medie de 3,6 Megabiti pe secunda (Mbps) si 37 de retele HSPA+, ce ofera conexiuni la o viteza ce depaseste 21 Mbps