Insa operatorul indian nu poate achizitiona compania originara din Kuweit pana cand aceasta nu isi rezolva problemele legate de actionariat pe care le are cu Econet Wireless Holdings.

“Zain Celtel Nigeria nu este de vanzare”, a spus CEO-ul Econet, Strive Masiyiwa, potrivit Wall Street Journal.

Kuwait Mobile Telecommunications (Zain) si Bharti au declarat ca vor purta discutii legate de o eventuala tranzactie pana pe data de 25 martie.

In ultima sedinta de tranzactionare a Bursei din Mumbai, actiunile Bharti au coborat cu 9,6%, cel mai mult din data de 6 octombrie 2009. Actiunile Zain au fost oprite de la tranzactionare pe 11 februarie, cand au cunoscut un avans de 3,9%.

Econet, o companie cu sediul in Johannesburg, incearca sa anuleze o afacere din 2006, in care Celtel a cumparat o felie de 65% din operatorul nigerian de telefonie Vmobile, redenumit din acel moment Zain Nigeria. Compania a cumparat Celtel International cu 3,4 miliarde dolari in 2005, pentru a se extinde in 13 tari africane, printre care si Kenya si Nigeria.

Cu un procent de 5% din compania al carei viitor este disputat in prezent, Econet sustine ca ar trebui sa aiba dreptul de preemtiune asupra actiunilor in cauza.

Bharti Airtel nu se afla la prima incercare de a intra pe piete aflate intr-un proces de crestere rapida din Africa. Discutiile privind o fuziune in valoare de 23 miliarde dolari cu operatorul de telefonie mobila MTN din Africa de Sud au esuat anul trecut.

Compania vrea sa cumpere business-ul Zain pentru a avea acces la un numar de 42 de milioane de clienti din 15 tari africane, arata Business Week.

In Nigeria, a doua mare economie din Africa, unde sunt 155 milioane de locuitori, numarul utilizatorilor de linii fixe si mobile a crescut de la 65,5 milioane in ianuarie 2009 la aproape 68 de milioane in iunie anul trecut, potrivit Comisiei de Comunicatii nigeriene. Utilizatorii de telefonie mobila reprezinta 98% din total.

Zain a investit 435 milioane dolari in Nigeria in ultimele doisprezece luni.