Initiativa grupului de 24 de operatori mobili de a forma o platforma pentru aplicatiile ce permit utilizatorilor sa se joace si sa citeasca stiri de pe telefoanele mobile ar putea fi primita negativ de piata, desi proiectul se voia o altenativa la App Store, potrivit companiei de cercetare CCS Insight, scrie BBC News.

Astfel, in timp ce analistii sustin ca aceasta initiativa prezentata la targul de telefonie mobila de la Barcelona este menita pentru a reda operatorilor controlul asupra aplicatiilor, compania de cercetare CCS Insight a avertizat ca operatorii ar putea primi un raspuns negativ din piata cu un consortiu de acest tip.

Platforma Wholesale Applications Community (WAC) vrea sa simplifice pentru dezvoltatori constructia si vanzarea de aplicatii indiferent de terminal sau tehnologie.

Printre cele 24 de companii se numara giganti telecom precum grupul Vodafone (cel mai important operator de telefonie mobila la nivel mondial), AT&T (cel mai mare operator de telefonie in SUA), Deutsche Telekom (principalul operator telecom european), Orange (brandul de telefonie mobila al France Telecom) si Telefonica (al doilea grup operator telecom european).

WAC vrea sa combata aceasta fragmentare oferind o singura platforma deschisa care ofera aplicatii catre toti utilizatorii de telefoane mobile. In urmatoarele 12 luni, grupul intentioneaza sa dezvolte un standard comun pentru aplicatii.

Pe langa cei 24 de operatori telecom, colaborarea va fi sustinuta de producatori de telefoane mobile LG Electronics, Samsung si Sony Ericsson, precum si de asociatia GSM. Simplificarea dezvoltarii si distributiei de aplicatii va fi sustinuta de compania software Adobe.

Piata de aplicatii este un segment tot mai profitabil pentru companiile mobile. Analistii de la Gartner au preconizat ca veniturile provenite din vanzarile de aplicatii vor ajunge la 6,2 miliarde dolari in acest an, dupa ce in 2009 au fost de 4,2 miliarde de dolari. Grupul de cercetare a mai estimat ca veniturile din descarcari vor depasi 29 de miliarde pana in 2013.

In prezent Apple domina piata aplicatiilor prin magazinul online App Store, cu mai mult de trei miliarde de descarcari in ultimele 18 luni prin magazinul sau de aplicatii. La finalul lui 2009, Apple detinea 100.000 de aplicatii care puteau fi descarcate.

De asemenea, BlackBerry, Google, Nokia, Symbian si Microsoft ofera propriile magazine de aplicatii. Ca rezultat al acestei diversitati, dezvoltatorii creeaza versiuni individuale pentru aplicatii si trec prin procese separate de aprobare pentru fiecare magazin online.

Tot la cel mai mare targ mondial de telefonie mobila care are loc anual la Barcelona, producatorul suedez Ericsson, cel mai important producator global de retele de telefonie, a lansat eStore, o platforma unde operatorii pot instala si oferi aplicatii pentru utilizatorii lor. In prezent, Ericsson are peste 30.000 de aplicatii care pot fi descarcate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri