Primul telefon inteligent Symbian va avea un pret neredus de 100 de euro si va intra pe piata in acest an, a declarat directorul celui mai folosit sistem de operare mobil in cadrul conferintei wireless Mobile World Congress.

"In acest an vor fi mai multe produse care vor atinge acest nivel de pret", a declarat Lee Williams, CEO-ul Symbian Fundation. Cel mai ieftin telefon Nokia Symbian este vandut in prezent pentru aproximativ 130 euro, fara reducerile operatorilor.

Producatorii de componente ca Qualcomm si Indineon ar putea juca un rol cheie in stabilirea preturilor prin reducerea costurilor la scara de fabricare si inovatii tehnologice. Preturile smartphone-urilor au scazut mult dupa ce producatorii de telefoane vor sa acopere o cota cat mai mare din acest segment profitabil al telefoanelor mobile.

Producatorii harware vor sa lanseze mai multe smartphone-uri ieftine in acest an pentru a concura cu noii rivali. Operatorii telecom vad o oportunitate in telefoanele inteligente pentru a vinde pachete de date in acest segment in crestere.

Symbian ar putea domina piata de smartphone-uri datorita colaborarii sale de cu Nokia si prezentei in pietele emergente precum China.