Dupa ce in urma cu doi ani, Romtelecom, principalul operator de telefonie fixa pe piata locala, anunta disponibilizarea a circa 2.500 de oameni, compania va face din luna mai un nou val semnificativ de concedieri ca urmare a crizei economiei, dar si a faptului ca fostul jucator monopolist de telefonie fixa vrea sa se transforme intr-o companie flexibila si cu servicii diverse prin care sa reziste competitiei acerbe de pe piata telecom.
Conducerea Romtelecom a decis in aceasta saptamana sa reorganizeze divizia de operatiuni, cea mai mare din cadrul companiei, care va duce la reducerea a 600 de posturi incepand cu luna mai.

In septembrie compania avea in 10.206 angajati, dar din ianuarie 400 de persoane din departamentele de comutatie si electroalimentare au fost transferate catre compania Ericsson, pentru servicii de administrare a retelei. Astfel, compania va ajunge in cateva luni la in jur de 9.200 de angajati.

Printre cei afectati de restructurare se numara angajati de pe teren ai companiei, adica cei care se ocupa de firele de cablu de pe stalpi, dar si tehnicieni de repartitor, posturile celor din urma fiind desfiintate.

“Sunt peste 20 de proiecte de eficienta derulate in companie, intre care unul, anuntat in aceasta saptamana, se refera la activitatile de teren. Principala modificare va fi tranzitia de la echipe de doi angajati la unitati ce includ un angajat, iar la finalul acestui proces vor fi aproximativ 1.500 unitati active de teren, cu circa 300 mai multe decat in prezent. Modificarea este posibila datorita armonizarii legislatiei din Romania cu cea europeana in privinta muncii la inaltime. Fiecare angajat ce reprezinta o unitate trebuie sa fie apt din punct de vedere medical pentru munca la inaltime si sa detina un permis de conducere valid. Totodata, unele posturi (tehnicienii de repartitor) nu vor mai exista, avand in vedere ca au devenit redundante in ultimii ani”, a declarat Cristina Popescu, directorul de relatii publice a companiei.

Oficialii Romtelecom nu au precizat ce procent dintre cele 600 de posturi sunt redundante.

Persoane disponibilizate vor primi pachete compensatorii in functie de vechimea pe care o au in companie. De asemenea, operatorul va lucra cu o companie specilizata pentru a gasi persoanelor disponibilizate un alt loc de munca.

Pe de alta parte, reprezentantii operatorului au declarat pentru Wall-Street ca este dificil de spus daca se vor mai face disponibilizari, acest lucru depinzand de evolutia pietei.

Concedierile fac parte din programul de eficientizare a companiei, printre alte masuri numarandu-se externalizarea serviciilor de administrare a retelei catre Ericsson sau monitorizarea video a retelei astfel incat deranjamentele sa fie rezolvate mai repede.

De aftfel, potrivit raportului OTE, grupul grec care detine 54,01% dintre actiunile Romtelecom, in primele noua luni din 2009, Romtelecom a incercat sa reduca costurile prin diminuarea cheltuielilor salariale cu 19%, a costurilor echipamentelor cu 27% si a numarului de angajati cu 2,6% la 10.206 de persoane de la 10.478 de salariati in septembrie 2008.

”Piata de comunicatii din Romania este una dintre cele mai competitive din Europa si, drept urmare, presiunea la care este expusa Romtelecom este pe masura. In plus, situatia economica a Romaniei, in declin in comparatie cu anii anteriori, a intensificat presiunea exercitata asupra tuturor operatorilor. Romtelecom trebuie sa se schimbe continuu pentru a raspunde noilor realitati, trebuie sa gaseasca abordari inovative in fiecare domeniu in care opereaza si noi modele de business care sa-i intareasca pozitia pe piata. Romtelecom trebuie sa vina in permanenta cu oferte mai bune pentru clientii sai, pentru a-si pastra competitivitatea pe piata”, au declarat reprezentantii Romtelecom, despre disponibilizarea celor aproximativ 600 de persoane incepand cu luna mai.

Astfel, managerii companiei au motivat decizia luata in aceasta saptamana prin necesitatea de a controla cu strictete costurile.

“In afara acestor presiuni competitionale, Romtelecom trece printr-un proces de transformare, de la simplul operator de telefonie care era in urma cu doar cativa ani la furnizorul de divertisment si solutii complexe ICT (tehnologia informatiei si a comunicarii), adaugand portofoliului si dezvoltand noi servicii precum cele din domeniile broadband, TV si ICT. Cererile cu privire la infrastructura sunt deci si ele in schimbare, compania concentrandu-se pe alte tehnologii decat cele folosite in trecut, bazate pe IP, VDSL, ADSL2+, FO, CDMA etc. O directie importanta de actiune in 2010 este cea de introducere pe scara larga a infrastructurii de fibra optica la nivel national, prin solutii de tip FTTB si GPON”, a mai spus directorul de relatii publice al companiei.

Pe langa trecerea la unitati de teren de o singura persoana, pentru a eficientiza divizia de operatiuni, cea mai mare din cadrul companiei (aceasta are cateva mii de persoane) se vor introducere alte proceduri de lucru si software in dispeceratele care nu le folosesc deja.

”Vom introduce echipamente de protectie mai performante pentru a minimaliza riscurile la care sunt expusi angajatii si vom organiza cursuri pentru a-i face sa constientizeze importanta folosirii acestor instrumente. Prezenta a doua unitati va fi necesara intr-un numar limitat de situatii, pentru lucrari mai complexe. In cele patru dispecerate (centre de coordonare, instalare si intretinere) din toata tara vom introduce programe software pentru automatizarea sarcinilor si cresterea productivitatii. Eficienta acestor centre va fi de asemenea extinsa prin micsorarea numarului de sarcini repetate inutil (ex: problemele care pot fi solutionate usor si care nu necesita trecerea prin dispecerat, cazuri in care clientul nu este acasa)”, au mai explicat oficialii Romtelecom.

Si operatorul de telefonie mobila Zapp a anuntat, la inceputul lui februarie, ca va initia un program de plecari voluntare,compania estimand ca vor semna circa 350 de angajati.

La finalul lui septembrie 2009, Romtelecom avea venituri de 609,4 milioane euro,mai mici cu 7,2% fata de cele 656,4 milioane euro din septembrie 2008, potrivit raportului OTE, grupul grec care detine 54,01% dintre actiunile Romtelecom.

Stirea despre decizia Romtelecom a fost publicata prima oara de blogul reportervirtual.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri