Nu se stie daca studentii se afla in spatele atacurilor sau daca adresele de IP ale scolilor sau computerele au fost folosite de hackeri. China a fost criticata la nivel international pentru atitudinea sa "relaxata" fata de hackeri.

Un profesor de la Shanghai Jiaotong University, universitate care a fost implicata in acest scandal a declarat nu este surprins de faptul ca hackeri provin de la scoala in care lucreaza. "Activitatea de fraudare a site-urilor din afara tarii este normala", a declarat profesorul, care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea.

Profesorul a declarat ca "fie studentii si-au exersat tehnicile de frauda, fie adresele IP au fost folosite de altcineva", deoarece acest lucru se intampla des.

O alta scoala care a fost identificata este Lanxiang Vocational School, potrivit publicatiei The Times, care citeaza o companie americana care a fost atacata si a urmarit ruta atacurilor.

"Studentii din aceste scolii stapanesc foarte bine acest domeniu si au potential de a rezolva cele mai grele probleme", a declarat Bill Poucher, profesor la Baylor University.

Guvernul chinez a anihilat o retea de hackeri la sfarsitul lui 2009 numita Black Hawk Safety Net care a generat mai mult de un milioan de dolari de la 12.000 de utilizatori, insa arestarile au avut loc doar dupa ce Google a anuntat ca isi va sista operatiunile din China.

Potrivit Times, serverele companiilor afectate au fost exploatate cu ajutorul browserului web Internet Explorer. Hackerii au accesat un computer cu ajutorul unui program de tip malware in conversatiile dintre angajatii companiei.