Introducerea televiziunii digitale nu va aduce un plus de penetrare a canalelor TV, o alta problema a implementarii fiind pretul la beneficiar, in conditiile in care tarifele pe cablu din Romania sunt cele mai mici din Europa, potrivit presedintelui Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, Radu Petric.

"Romanii, in proportie de 90%, prefera sa cumpere cel mai ieftin serviciu de cablu, de internet", a spus Petric, potrivit NewsIn

Mai mult, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu spune ca, in viitorul apropiat, este posibil ca pentru televiziunea prin satelit sa nu mai fie percepute taxe suplimentare pentru cei care au mai mult de un televizor in casa.

Introducerea televiziunii digitale presupune, conform participantilor la dezbatere, un receptor la beneficiar, care in alte tari costa 60-70 euro, si televizioare noi cu tehnologia necesara receptarii. Cei care vor castiga licitatiile pentru retransmiterea canalelor TV vor trebui sa puna in pachetele lor, care vor cuprinde intre 6 si 12 televiziuni, pe langa programe gratis, si pe cele de tipul "pay-per-view", pentru a-si putea recupera investitiile.

Investitiile ajung, numai pentru licenta pachetului (multiplex in termen tehnici), la 2,5 milioane de euro, sustin cablistii.

Secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Marius Constantin Fecioru, a precizat ca, saptamana viitoare, guvernul va adopta o hotarare privind modul de licitare a primelor doua multiplexuri digitale. In primele doua multiplexuri vor intra posturile cu emisie terestra nationala, iar in alte patru, ce vor fi licitate ulterior, vor intra posturile care nu au acoperire nationala.

Romania ar trebui sa implementeze televiziunea digitala si sa renunte la cea prin cablu analogic terestru pana pe 1 ianuarie 2012, potrivit angajamentelor luate fata de Uniunea Europeana, dar deputatul Varujan Pambuccian, specialist in comunicatii, nu crede ca vom putea sa ne incadram in acest termen.

In conditiile in care Romania va primi dispensa, ea va fi obligata, conform altor reglementari internationale, sa nu mai permita transmisia analogica terestra dupa 17 iunie 2015, termen dupa care nu va mai putea primi nicio derogare.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
UPC Romania, crestere de 4% a veniturilor in treimestrul 3