Cele 49 de investigatii ANCOM din judetul Iasi au identificat ca sursa a perturbatiilor telefoanele fixe wireless model DECT 6.0, fara marcaj CE.

Comercializarea si utilizarea acestui model de telefon este interzisa in Romania, in conditiile in care folosirea sa in Uniunea Europeana este incompatibila cu atribuirea frecventelor radio pentru servicii de telefonie mobila de generatia a treia.

Orice folosire in spatiul european a acestor modele de telefon produce perturbatii frecventelor 3G alocate la nivel european si prejudiciaza astfel operatorii care detin licente de utilizare a acestor frecvente.

„Am constatat ca in general oamenii care detineau si utilizau aceste modele de telefon nu stiau ca folosirea lor este ilegala in spatiul european, aparatele fiind achizitionate in calatorii in afara Europei, de pe site-uri de internet sau trimise de rudele din strainatate”, a declarat Catalin Marinescu, Presedintele ANCOM.

Daca cei care detin aceste modele de telefon continua sa le foloseasca, Autoritatea poate aplica amenzi contraventionale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, cu valori intre 5.000 si 100.000 lei.