Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) ofera replica acuzatiilor aduse de catre Hostway Romania, companie de servicii de gazduire web, inregistrare domenii, colocare si hosting, prin care compania solicita schimbarea practicilor abuzive ale RoTLD.
- ICI nu concureaza proprii parteneri prin vanzarea directa de domenii, deoarece, pe de o parte, Institutul ofera o reducere de 30% tuturor partenerilor sai (lista lor este afisata pe www.rotld.ro), iar pe de alta parte, practica un pret de vanzare mai mare decat al partenerilor. De asemenea, ICI nu a facut si nu va face publicitate privind furnizarea de servicii de inregistrare domenii.ro.

Reducerea de 30% acordata partenerilor presupune degrevarea RoTLD de orice alta responsabilitate, in afara de inregistrarea efectiva a domeniului in baza de date. Costurile se transfera, astfel, disproportionat catre parteneri, care sunt obligati sa asigure consultanta, suport tehnic, servicii de facturare si promovarea serviciului dar pot retine doar 30% din pretul domeniului, spun reprezentantii Hostway. "Web hostingul reprezinta, de fapt, principala sursa de venituri pentru o mare parte dintre partenerii RoTLD, in conditiile in care vanzarea de domenii nu constituie, de fapt, un model de afacere sustenabil, din cauza practicilor abuzive ale institutiei."

Pretul de vanzare al domeniilor, practicat de ICI, nu poate fi considerat mai mare decat al partenerilor, ci doar mai mare decat cel la care cumpara partenerii domeniile. Partenerii sunt liberi sa isi stabileasca preturile finale in functie de strategia si costurile proprii.

- Contractele cu partenerii nu sunt negociabile, deoarece exista un model de contract standard, care nu poatre fi negociat cu fiecare partener in parte, deoarece asta ar genera clauze diferite pentru parteneri diferiti. Astfel, o parte dintre parteneri ar fi favorizati fata de ceilalti.

"In acest caz, solicitam validarea pozitiei neutre a RoTLD fata de toti partenerii sai prin publicarea pe site-ul institutiei a tuturor contractelor semnate cu acestia", au declarat cei de la Hostway.

- RoTLD nu are dreptul de a modifica unilateral toate clauzele contractului de achizitie de domenii. Asa cum contractele sunt semnate cu acordul ambelor parti si modificarea clauzelor contractuale se face doar cu acord bilateral.

"Practic, nu exista obligativitatea acordului din partea partenerului sau nici macar a unui anunt oficial. Schimbarile devin efective dupa publicarea pe site SAU anuntare pe mail – oricare dintre cele doua este valabila. Cu alte cuvinte, orice schimbare adusa de RoTLD contractului cu partenerii si publicata pe site devine efectiva imediat si obliga companiile partenere contractual. Se pot schimba chiar si serviciile furnizate in aceasta modalitate. Cu siguranta aceasta practica nu poate fi considerata corecta – cu atat mai mult cu cat nu este negociabila, dupa cum recunoaste si RoTLD (contractele cu ei nefiind negociabile in general)", a afirmat Ioana Hreninciuc, marketing manager Hostway Romania.

- Partenerii achita in avans domeniile. Initial, contractele nu prevedeau plata in avans, ci la sfarsitul lunii. Restantele care au depasit chiar si 6 luni au dus insa la introducerea contractelor cu plata in avans, asa cum se practica la nivel mondial (registrul ".eu" este un astfel de exmplu).

Depozitul minim pentru parteneri reprezinta achitarea in avans a 100 de domenii la costul ridicat presupus de inregistrarea pe viata. Aceasta practic blocheaza lichiditatile companiilor partenere, care sunt nevoite, in acelasi timp, sa faca investitii aditionale pentru punerea in vanzare a domeniilor respective, arata oficialii companiei de servicii gazduire web.

- Inregistrarea pe viata a domeniilor impune un model de tranzactionare nesustenabil. ICI, prin serviciul de administrare domenii, este pregatit din punct de vedere tehnic pentru trecerea la inregistrarea anuala. Pentru aceasta trecere sunt necesare stabilirea pretului si actualizarea regulilor de inregistrare domenii.ro, cu acordul Consiliului de Administratie al ICI si al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"Consideram ca ICI isi manifesta, astfel, acordul tacit pentru lipsa de sustenabilitate a modelului actual, practicat in ultimii 17 ani de activitate", completeaza cei de la Hostway.

- Inregistrarea domeniilor nu se practica manual, toate domeniile fiind introduse automat in baza de date a ICI imediat dupa primirea cererilor clientilor. Insa o parte dintre parteneri, printre care si Hostway, nu au dorit trecerea la activarea automata a domeniilor, deoarece solicita confirmarea platii de catre clientii lor. In acest caz, activarea domeniilor se face numai dupa confirmarea partenerului.

- ICI furnizeaza informatii asupra situatiei pietei si statistici oficiale. Regulile si contractul de inregistrare, modelul de contract cu partenerii, lista partenerilor, modificarea datelor de contact, stergerea domeniului, transferul dreptului de proprietate, rezolvarea disputelor, toate acestea sunt afișate pe site-ul www.rotld.ro.

- Desi exista un orar pentru oferirea de suport tehnic, in afara orelor de program tehnicienii din cadrul serviciului de inregistrare domenii.ro intervin de la distanta pentru a rezolva cazurile de urgenta.

Referitor la ultimele puncte prezentate de ICI, compania Hostway raspunde urmatoarele:

- Absenta unor instrumente eficiente de gestionare a inregistrarilor de domenii nu permite inca partenerilor sa automatizeze complet procesul de inregistrare. Inregistrarile se pot face, deocamdata, doar prin transmiterea unui e-mail, catre RoTLD, pentru fiecare domeniu in parte.

- ICI nu furnizeaza statistici oficiale care privesc direct situatia pietei: numarul total de domenii inregistrate pe perioade de timp predefinite (an, luna), numarul de domenii inregistrate per partener, numarul de domenii inregistrate active, lista completa a domeniilor inregistrate.

- ICI refuza, astfel, sa se angajeze contractual, fata de partenerii sai, pentru asigurarea serviciului de suport tehnic 24/24. Absenta acestei reglementari lasa interventiile din afara programului la nivel de posibilitate teoretica, in conditiile in care majoritatea partenerilor ICI garanteaza totusi, clientilor finali, suport 24/24.

Avand in vedere cele de mai sus, Hostway Romania mentine solicitarile formulate initial: incetarea vanzarilor directe realizate de catre RoTLD, micsorarea preturilor la achizitia de domenii.ro si imbunatatirea instrumentelor de gestionare a domeniilor inregistrate.

Compania va realiza, catre autoritatile competente, toate demersurile legale necesare punerii in practica a unor solutii viabile la problemele mentionate.

Aflat in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, ICI reprezinta cel mai important institut de cercetare-dezvoltare si inovare in domeniul Tehnologiilor Informatiei si Comunicatiilor din Romania, misiunea sa fiind dezvoltarea suportului stiintific si tehnologic necesar realizarii structurilor si serviciilor specific societatii informationale bazate pe cunoastere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri