"Ne asteptam la o rata de aplicare la stagii mai mare decat in anii trecuti, motivata de contextul economic actual. Studentii incep sa realizeze importanta unei pregatiri temeinice, care sa le asigure in viitor un loc de munca stabil si recunoastere profesionala. De asemenea, companiile pot sa valorifice acest moment si sa caute noi metode de scadere a costurilor cu angajatii si de crestere a eficientei, una dintre ele fiind atragerea stagiarilor in companie", explica Ioana Posea, reprezentant ASPI.

Anul acesta, Asociatia ii are ca parteneri pe BitDefender si Adobe. In momentul de fata, Stagii pe Bune se afla in curs de atragere si a altor companii in program. In editiile anterioare, au participat la program companii precum Adobe, Alcatel, Alvarion, Ascenta, BitDefender, Freescale, IBM, Oracle, Orange, S&T Romania, Siemens, Vodafone etc.

"Pana acum am gasit stagiari foarte bine pregatiti si creativi, care au avut un impact real asupra proiectelor la care au lucrat – ceea ce ne dorim in continuare. In plus, sunt multi care s-au intors dupa terminarea facultatii ori au ramas dupa terminarea stagiului. In plus, participarea la Stagii pe Bune ne ajuta in construirea unui brand puternic de angajator", a declarat Cristina Visan din partea BitDefender, cel mai important jucator de pe piata locala de securitate informatica, partenerul principal al editiei 2010.

Studentii se pot inscrie la stagii in perioada 15 martie – 30 mai pe site-ul www.stagiipebune.ro.

In 2010, ASPI a decis extinderea perioadei acordate inscrierii studentilor si a stagiilor, programul fiind demarat pe 15 martie, datorita numarului mare de tineri dornici sa participe la program, sa se familiarizeze cu mediul si modul de lucru al companiilor si sa isi completeze cunostintele teoretice cu cele practice. "Nu este foarte simplu sa identifici si sa asiguri toate conditiile necesare desfasurarii unui stagiu intr-o companie. Pentru unele firme poate fi un proces complex, iar pentru studenti, o perioada mai lunga de inscriere a stagiilor inseamna, bineinteles, o oferta mai variata", completeaza Posea.

Stagii pe Bune este si in acest an programul oficial de stagiatura al celor mai importante centre educationale IT&C din Romania: Bucuresti (Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine; Academia de Stiinte Economice - Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica; Universitatea Bucuresti - Facultatea de Matematica), Timisoara (Universitatea Politehnica Timisoara - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii; Universitatea Timisoara - Facultatea de Informatica), Cluj (Universitatea Tehnica Cluj - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii; Universitatea Babes-Bolyai Cluj - Facultatea de Matematica – Informatica) si Iasi (Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iasi - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii; Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi - Facultatea de Informatica).

Programul, lansat in ianuarie 2005 la initiativa catorva absolventi ai Facultatii de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, a fost o premiera pentru invatamantul tehnic din Romania si a continuat sa aduca noutati in fiecare an de existenta a sa. Astfel, in 2006 si 2007, programul s-a extins la toate facultatile IT&C din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. Din 2009, Stagii pe Bune
este finantat din Fondul Social European prin proiectul PACT. Astfel, Stagii pe Bune isi propune, impreuna cu principalele facultati de IT&C din tara, sa dezvolte pe o scara cat mai larga procesul de stagiatura in Romania, pentru ca toti studentii acestor facultati sa beneficieze de stagii de calitate in industrie.

Editia 2009 a programului Stagii pe Bune s-a remarcat printr-un numar constant de companii participante si stagii inscrise, in ciuda contextului economic nefavorabil firmelor din Romania.

Un numar de 34 de firme din domeniul IT&C au oferit studentilor 275 de pozitii de stagiatura pe parcursul verii, in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Sibiu, Brasov si Constanta. Cele mai multe stagii au fost disponibile studentilor din Bucuresti (63,27%), Timisoara (17,45%) si Iasi (11,27%). In privinta categoriilor, Business Software a inregistrat, ca si la celelalte editii, cele
mai multe pozitii de stagiatura (29,45%), pe locurile urmatoare situandu-se categoriile Embedded & Security (22,91%) si Quality & Support (13,45%). Numarul de aplicari ale studentilor s-a ridicat in anul 2009 la 6812, cu o rata de aplicare de 8,06
studenti/stagiu, in crestere fata de anii trecuti.