“Credem ca este nedrept pentru Romtelecom ceea ce se intampla. Nu suntem singurii care furnizam acces la bucla locala si din acest punct de vedere credem ca este nedrept ca Romtelecom este reglementat in ceea ce priveste accesul la reteaua de broadband fix, in timp ce, de exemplu, operatorii de cablu TV au infrastructuri de broadband bine dezvoltate”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom.

Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus pentru consultarea publica un proiect prin care propune micsorarea tarifelor actuale pentru accesul total la infrastructura Romtelecom de la 8,37 euro/luna la 6,67 euro pe luna, iar pentru accesul partajat tarifele ar trebui sa ajunga la 1,14 euro pe luna incepand cu 1 iulie 2011 fata de 4,20 euro/luna in prezent.

„Bucla locala” este circuitul fizic care face legatura intre utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa sau un element echivalent dintr-o retea publica de comunicatii electronice. Prin intermediul buclei locale se pot oferi atat servicii de telefonie la puncte fixe, cat si servicii de comunicatii electronice in banda larga.

Potrivit datelor ANCOM, la finalul lui 2008 existau 4,3 milioane de astfel de circuite, din care Romtelecom detinea 69,4% adica putin peste 3 milioane de fire.

Decizia ANCOM este importanta in contextul in care operatorii de telefonie mobila, in special Orange a facut cunoscut faptul ca isi doreste sa ofere servicii de internet si telefonie fixa pentru segmentul consumer prin firele Romtelecom.

Intrebat daca Orange va lansa aceste facilitati in 2010, Julien Ducarroz, director comercial business to consumer al Orange declara in ianuarie pentru Wall-Street ca este ambitia companiei sa faca acest lucru, dar ca finalizarea proiectului nu depinde de operatorul de telefonie mobila.

„Scaderea cu 20% a tarifelor pentru acces total si cu 73% a celor pentru acces partajat ar duce la implementarea celor mai mici tarife din UE. In cazul accesului total, Romania ar avea al doilea cel mai mic tarif, cu 28% sub media UE. In conditiile acestor tarife foarte mici, nu intelegem opinia Orange, conform careia scaderea tarifelor nu a atins inca un nivel suficient. Noi consideram preturile incredibil de mici, problema nu este a preturilor in privinta buclei locale, ci a costurilor pentru a dezvolta reteaua”, a mai explicat Ioannidis.

In acelasi timp, Catalin Dima, directorul executiv juridic al Romtelecom, a precizat ca decizia nu este finala si ca in prezent operatorul prezinta ANCOM argumente pentru o posibila reconsiderare a proiectului.