Vanzarile producatorului american de telefoane Palm au scazut cu aproape 30% la doar doua trimestre dupa lansarea modelului Pre, iar pana in luna februarie compania a vandut doar 408.000 de smartphone-uri in ultimul trimestru din acest an, scrie BusinessInsider.

Aceste cifre au fost cu mult sub cele obtinute de competitorii ca Apple, care in acelasi interval de timp a vandut 8,7 milioane de iPhone-uri. Din luna ianuarie, cota de piata Palm in segmentul sistemelor de operare a scazut la 5,7% si a fost depasita pentru prima data de noul intrat Android dezvoltat de Google.

Analistii considera ca Palm ar putea deveni o eventuala tinta de preluare pentru producatorii mari de electronice care urmaresc sa adauge o suita puternica de soft-uri mobile in portofoliul lor.

De asemenea, analistii mai considera ca bilantul Palm este atat de slab in cat nu mai poate fi recuperat. Detine un stoc prea mare de telefoane si prea multe imprumuturi. Investitorii spera ca grupul sa fie achizitionat si acesta este singurul motiv pentru care pretul actiunilor nu este la zero, considera invesitorul Jean-Louis Gassee.

Investitorii cred ca un nou proprietar ar vrea sa cumpere brandul, inlocuind oamenii si punand noi produse in piata smartphone-urilor sub acest brand, dar acest lucru s-a mai intamplat deja cand compania de investitii Elevation l-a pus pe Jon Rubistein si alti fosti executivi Apple la conducerea companiei.

Companiile care ar putea sa cumpere Palm fie nu vor sa o cumpere fie nu au nevoie de aceasta. In prezent, piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri este foarte agitata. In timp ce sistemul de operare WebOS este performan in opinia mai multor analisti niciuna dintre companiile Nokia, Google, Microsoft, RIM sau Apple nu au nevoie de acesta si nu se gandesc ca au nevoie.

Totusi, alte voci din industrie sustin ca Palm ar putea fi atragatoare avand in vedere ca sectorul tehnologic este destul de stabil. Atat platforma hardware cat si cea software sunt impresionante, iar in unele cazuri a reusit sa fie inainte competitiei , prin functii precum multitasking, jocuri si gestionarea contactelor. De asemenea, angajatii companiei sunt destul de buni, Jon Rubinstein nu este cel mai bun CEO insa a demonstrat de-a lungul timpului ca poate construi echipe care sa ofere produse interesante. Un alt element care ar putea atrage achizitia ar fi ca marii jucatori din piata smartphone au nevoie de un impuls.

Care sunt posibilii cumparatori?


Research In Motion domina segmentul enterprise insa a pierdut destul de mult teren in segmentul consumer, iar Palm ar fi exact punctul de mijloc intre mediul corporate si cel consumer.

Platforma Ovi de la Nokia este foarte promitatoare insa nu a fost adoptata la o scara asemanatoare cu restul companiei, iar in timp ce Nokia este jucatorul dominant la nivel global, compania are nevoie de o sporire a profitabilitatii in piata din Statele Unite.

Noul sistem de operare de la Microsoft, a primit remarci pozitive din partea multor analisti, insa compania are nevoie de mai mult ajutor pentru a reprezenta din nou ceea ce era in piata de smartphone-uri.

Google, care nu are destul de multe aplicatii pentru sistemul sau de operare Android pentru a concura cu iPhone, ar putea profita in urma integrarii WebOS, si ar putea stabili baza de dezvoltatori si capabilitatile de joc. De asemenea, Google care vrea sa isi consolideze operatiunile mobile ar putea fi tentata sa foloseasca angajatii Palm. Daca Google se va hotari sa cumpere Palm, Apple ar face o oferta doar pentru a concura cu Google sau pentru a determina compania sa plateasca mai mult.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri