Sunt sanse destul de mici ca motorul de cautare din China sa nu fie inchis dupa doua luni de discutii cu autoritatile chineze, a declarat Ben Schachter, analist al companiei Broadpoint AmTech. Un anunt din partea Google cu privire la operatiunile din China ar putea fi facut la inceputul acestei saptamani, anunta China Business News la finele saptamanii trecute.

Google ar putea parasi China, o tara unde JPMorgan a estimat ca ar putea reprezenta 600 milioane dolari din veniturile companiei in acest an. In timp ce cota de piata a Google a depasit 75% in Marea Britanie, Germania si Franta, compania detine mai putin de 50% din piata cautarilor din Japonia si 8% in Coreea de Sud, potrivit companiei de cercetare ComScore.

"Acestea sunt piete in dezvoltare, suntem interesati de cumpararea actiunilor Google pentru a putea investi in aceste arii care ofera un potential ridicat", a declarat Andy Miedler, analist Edward Jones.

Google a anuntat pe 12 ianuarie ca a fost subiectul unor atacuri cibernetice sofisticate provenite din China. Hackeri au furat proprietate intelectuala de la Google si au urmarit conturile de email ale activistilor pentru drepturile omului, a anuntat compania.

Google a raspuns atacurilor prin oprirea cenzurarii rezultatelor sale de cautare din China, actiune pe care guvernul chinez a numit-o drept iresponsabila.

Iesirea Google ar putea forta utilizatorii chinezi sa se bazeze mai mult pe motorul de cautare Baidu, care filtreaza rezultatele de cautare. Compania chineza detine 58.6% din piata de cautari online, comparativ cu 35,6% cat detine Google, a anuntat compania de cercetare Analysys.

De asemenea, companiile de publicitate vor fi nevoite sa colaboreze cu Baidu sau alte companii chineze de internet, precum Tencent Holding si Alibaba.com.

Aceasta pozitie impotriva cenzurii din China ar putea spori reputatia companiei americane in alte zone ale Asiei, a declarat Whit Andrews, analist Gartner. "Nu este putin probabil ca anumiti utilizatori sa se ataseze de valorile Google datorita atitudinii sale morale impotriva cenzurii", a mai spus analistul.

"Japonia este o piata importanta si Google castiga cota de piata", a declarat Aaron Kessler, analist Kaufman Brothers. Google este dominant si in India, unde detine 88% din piata de cautari, potrivit comScore.

Google va pierde un loc in cea mai mare piata de internet dupa utilizatori prin plecarea din China. Numarul utilizatorilor din aceasta tara se va dubla pana in 2013, pana la 840 milioane internauti, potrivit eMarketer.