Aceste certificate se elibereaza de catre ANCOM in urma unui examen, organizat in doua sesiuni, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre directiile regionale ale Autoritatii.

Sesiunile de examinare pentru obtinerea certificatelor de operator radio in serviciul mobil terestru vor avea loc in data de 20 - 21 aprilie 2010 (in Bucuresti), 11 - 12 mai 2010 (in Timisoara) si 20 mai (in Cluj).

Examenele pentru obtinerea certificatelor de radioamator vor avea loc in data de 10 aprilie (la Iasi), 13 - 14 aprilie (la Bucuresti), 17 aprilie (la Cluj), si 20 aprilie (la Timisoara).

Inscrierea la cele doua tipuri de examinari se face in urma depunerii de catre solicitanti a unei cereri de inscriere, impreuna cu o copie dupa cartea de identitate/certificatul de nastere sau pasaportul solicitantului si o fotografie color tip pasaport a acestuia.

Utilizatorii specifici ai retelelor de radiocomunicatii mobile terestre de uz privat – care trebuie sa obtina un certificat de operator radio pentru a putea opera statiile de radicomunicatii – sunt atat mici intreprinzatori, cat si mari companii ale caror activitati economice necesita comunicatii radio proprii.

Printre domeniile in care activeaza aceste companii se numara: industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc. In Romania, sunt valabile peste 22.000 de certificate de operator pentru statiile de radiocomunicatii din serviciul mobil terestru.

Radioamatorismul este practicat ca hobby, in Romania existand peste 4.000 de radioamatori autorizati de catre ANCOM. Cei mai multi radioamatori certificati se regasesc in Bucuresti (817) urmat de Prahova (390), Brasov (259), Hunedoara (214), Timisoara (205), Cluj (180), Suceava (160), Constanta (159), Arad (151), Arges (140), Iasi (124), Bihor (120), Neamt (119), Maramures (108), Teleorman (107) si Dambovita (103). In lume exista aproximativ 3 milioane de persoane care practica radioamatorismul.