Pentru cele 53 de lucrari au fost selectate 32 de companii care au indeplinit conditiile de business si tehnice. Licitatiile au fost grupate in loturi corespunzatoare pentru sase zone din Romania.

Criteriul de departajare a fost cel mai mare procent de reducere din bugetul proiectului acordat pentru fiecare dintre lucrarile civile.

Seria de licitatii electronice a durat sapte zile lucratoare si s-au realizat economii de peste 20% din valoarea totala a proiectului de cateva milioane de euro.

Romtelecom utilizeaza de peste doi ani serviciile de achizitii electronice ale cosmoONE atat pentru achizitionarea de materiale, cat si pentru servicii, dupa cum a declarat Mihaela Rancea, director coordonator achizitii si logistica din cadrul Romtelecom.

CosmoONE este o companie a OTE (grupul grec care detine Romtelecom si Cosmote) care furnizeaza servicii electronice de achizitii in Grecia si in Balcani.

Solutia de licitatii electronice face parte din strategia cu 20 de masuri prin care Romtelecom incearca sa-si optimizeze costurile operationale.

Din aceeasi strategie fac parte deciziile prin care operatorul telecom a anuntat disponibilizarea din mai a 600 de angajati si externalizarea a 400 de posturi din departamentele de comutatie si electroalimentare catre compania Ericsson pentru servicii de administrare a retelei.

Printre aceste masuri se numara si reducerea cheltuielilor de marketing, a consumului de electricitate, si urmarirea mai atenta a datoriilor, declara in urma cu doua saptamani Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom.