Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, a trecut la conectarea site-urilor 3G cu fibra optica pentru a veni in intampinarea cererii crescande pentru solutiile de Internet mobil, iar grupul Cosmote, care opereaza in Grecia, Albania, Bulgaria si Romania, se anunta pregatit sa investeasca in spectrul radio eliberat (dividendul digital).
Vodafone preintampina cererea tot mai mare de solutii de Internet mobil

“Viitorul este broadbandul mobil. Utilizatorii vor sa aiba acces la viteze de transfer tot mai mari, iar autoritatile considera ca Internetul de mare viteza constituie o prioritate”, a declarat Marian Velicu (foto), vicepresedinte pentru reglementare la Vodafone Romania, in cadrul unei conferinte organizate de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Vodafone este unul dintre operatorii care detine una din cele mai extinse infrastructuri de comunicatii mobile 3G din Romania.

Potrivit lui Velicu, obiectivul companiei este sa isi centreze atentia pe fiecare piata si sa gaseasca solutii cat mai potrivite in ceea ce priveste broadbandul mobil.

Rata de penetrare a Internetului broadband fix in cele mai multe tari din Europa de Est si de Sud-Est se inscrie sub limita Uniunii Europene, iar cel mobil poate contribui la imbunatatirea penetrarii liniilor fixe, in special in mediul rural, arata dr. Ulrich Stumpf, director al Institutului WIK pentru Infrastructura in Telecomunicatii. In continuare, gradul de utilizare al Internetului mobil va creste tot mai mult pe pietele emergente, iar in anumite regiuni din Europa va deveni un substitut sau un competitor puternic al broadbandului fix, potrivit lui Stumpf.

In Romania, in prima jumatate a lui 2009, segmentul de Internet broadband fix a inregistrat o crestere de aproape 6% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungand la 2,65 milioane, in timp ce rata de penetrare a crescut pana la 12,3% la nivel de populatie, si la 32,1% la nivel de gospodarii.

Totodata, conexiunile broadband la puncte mobile active au inregistrat o crestere importanta, de 59%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008. Numarul de locatii cu acces la Internet de tip Wi-Fi "hotspot" a fost de asemenea in crestere, ajungand la aproximativ 1.000 la jumatatea anului trecut.

Intr-un interviu acordat Wall-Street la finalul lui 2009, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, declara ca, in 2010, trendul crescator al pietei se va mentine, in contextul in care romanii sunt din ce in ce mai atrasi de utilizarea Internetului broadband, in special a celui mobil, iar penetrarea in Romania este departe de media europeana.

Cosmote: Pietele sunt pregatite sa profite de dividendul digital

Intrucat situatia se schimba rapid din punct de vedere tehnologic, atat la nivel european, cat si global, Eirini Nikolaidi, managing director al departamentului responsabil pe probleme de reglementare si concurenta in cadrul grupului Cosmote, sustine ca pietele sunt pregatite sa profite de dividendul digital.

Majoritatea statelor din regiune vor inlocui transmisiunea analogica a programelor de televiziune cu cea digitala in perioada 2012 – 2015, iar acest proces va antrena o serie de provocari si decizii legate de alocarea si utilizarea spectrului radio eliberat (dividendul digital), de coordonarea activitatilor si a actiunilor la nivel international, si in mod special pe plan regional si va avea o importanta deosebita pentru utilizarea armonizata a resursei limitate care este spectrul radio.

“Nu putem avea acoperire, capacitate si calitate daca nu avem spectru. E drept, nu toate tarile au acelasi ritm de dezvoltare, insa exista potential, iar operatorii sunt gata sa investeasca in dividendul digital”, a spus Nikolaidi.

Tranzitia analogic - digital

Pentru Valentin Popoviciu, director dezvoltare in cadrul RCS&RDS, dividendul digital reprezinta o oportunitate care trebuie luata in considerare si, in acelasi timp, din cauza costurilor implicate, o provocare pentru utilizatori si, mai ales, pentru operatori.

“In fiecare tara trebuie actionat in functie de specificul ei. In Romania exista o situatie speciala: intr-o gospodarie se gasesc 2-3 televizoare. De aceea, cand vorbim de tranzitia la televiziunea digitala, trebuie sa luam in considerare faptul ca va fi nevoie de cate un receptor si un abonament la fiecare televizor, iar romanii nu au venituri comparabile cu cele din Occident”, a spus el.

Hotararea de Guvern care stabileste itinerariul trecerii la televiziunea digitala pe plan local ar putea fi adoptata saptamana urmatoare, conform secretarului de stat la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Marius Fecioru, dupa ce a fost amanata de mai multe ori.

Dupa cum a explicat Fecioru, durata mare necesara avizarii documentului de catre Ministerul de Finante a fost generata de faptul ca institutia propunea anumite taxe, cu valoare ridicata, pentru licentele de TV digitala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri