Business-ul local al HP, cel mai mare producator de computere personale la nivel mondial, este comparabil cu cel din alte tari din regiune, cum este cazul Poloniei; totusi, la ora actuala, atat in Franta, cat si in Italia, spre exemplu, situatia se prezinta la fel ca in Romania - cererea e mica, oamenii sunt prudenti in achizitii, a spus Francesco Serafini, managing director HP EMEA si senior vicepresedinte pe segmentul Enterprise Business EMEA.
In momentul de fata, regiunile care dau semne de revenire din punct de vedere economic sunt, in opinia lui Francesco Serafini (foto), Statele Unite ale Americii si China.

"Acolo se inregistreaza cereri mari de produse. Europa, desi reprezinta circa 40% din business-ul total al HP realizat anul trecut, este inca in urma. Semnale de imbunatatire sa pot observa pe continentul european, insa totul este privit cu precautie aici. Nimeni nu pariaza inca pe o revenire totala", a spus el.

Totusi, in prezent, in Europa, industria IT se claseaza pe un nivel superior comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"In ciuda situatiei generale existente in piete, trendul este pozitiv, de crestere", adauga Serafini.

Referindu-se la Romania, el sustine ca pe termen lung, incepand chiar din 2011, ar putea creste foarte mult in zona IT. Potentialul este enorm, potrivit acestuia, "numai daca ne uitam la sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si consumer".

Dupa cum arata Francesco Serafini, in tari precum Romania, exista trei tipuri de oportunitati de crestere pentru o companie cum este HP, si anume dezvoltarea infrastructurii, piata consumatorilor si IMM-urile.

"Dar oportunitati de dezvoltare a infrastructurii exista, de exemplu, si in Germania. Iar sectorul consumatorilor depinde foarte mult de economia tarii respective - daca aceasta creste, atunci se ma mari si nivelul cererii din partea clientilor."

Pe plan local, HP are peste 2.000 de salariati si continua sa angajeze. Importanta statului roman pentru companie din punct de vedere al numarului de angajati este data de faptul ca, in total, in Europa Centrala si de Est, Hewlett-Packard are 11.000 de salariati, dar si de investitiile realizate la nivel local de-a lungul timpului, sustine reprezentantul HP.

"Am inceput sa investim in Romania in urma cu cativa ani. Am gasit aici oameni bine pregatiti si o infrastructura in curs de dezvoltare. De aceea, vom continua sa alocam bani investitiilor in aceasta tara", a spus oficialul companiei.

"Incercam sa avem angajati - persoane de pe plan local, deoarece acestia stiu care sunt obiceiurile de consum ale pietei. In Africa de exemplu, nu am putut aplica aceeasi strategie, insa, acum, suntem in faza de reducere a numarului expatilor si de a angaja personal local", explica managing director-ul HP EMEA.

Producatorul de echipamente IT&C a crescut, in primul trimestru fiscal (noiembrie 2009 - ianuarie 2010), cu 14% peste targetul propus initial, potrivit lui Radu Enache, directorul general al companiei in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri