Presedintele Traian Basescu a lansat un avertisment institutiilor publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronic, subliniind ca va urmari cu mare atentie cresterea volumului de tranzactii de acest fel.
"La inceputul anului 2009, 800 de institutii erau conectate la acest sistem pentru ca in octombrie 2009, numarul acestora sa fie de peste 11.500. De asemenea, numarul de licitatii in sistemul electronic de achizitii publice a crescut de la sub 2% la peste 12% in prezent. Doresc sa fac o mentiune. Institutiile publice parca se feresc de sistemul de licitatii electronic. Imi permit nu numai o recomandare facuta public catre institutiile publice din Romania sa utilizeze la maximum sistemul de licitatii electronice, deci nu este numai un apel, dar rog sa o ia ca pe un avertisment. Sunt prea multe institutii care evita utilizarea sistemului de licitatii electronice", a declarat seful statului prezent la deschiderea "Romanian eGovernment Forum".

Utilizarea Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a adus anul trecut economii de 1,1 miliarde de euro la bugetul statului, in conditiile in care doar 15% din achizitiile publice s-au facut prin utilizarea sistemului, conform Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). In 2010 se estimeaza o economie de 2,2 miliarde de euro si cresterea procentului de utilizare a achizitiilor publice electronice la 40%.

Presedintele a aratat ca dezvoltarea societatii informationale in Romania poate contribui la relansarea economiei, producerea pe scara larga a sistemelor de plati electronice putand reduce economia subterana. Beneficiul acestor sisteme pentru Romania este estimat la reducerea cu 10 pana la 15% a economiei subterane, echivalentul a catorva miliarde de euro anual, a mai spus Basescu.

"In urma adoptarii legii responsabilitatii fiscale pe care o voi promulga zilele acestea, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispozitia ordonatorilor de credite sa fie interoperabile si sa permita planificarea, monitorizarea si raportarea veniturilor si cheltuielilor in timp real. Extinderea accesului la infrastructura pe banda larga este esentiala pentru trecerea la societatea informationala astfel incat gradul de penetrarea a serviciilor de comunicatii electronice la nivelul populatiei sa atinga 55% pana in 2012", a mai explicat presedintele Traian Basescu.

Numarul conexiunilor broadband la puncte fixe a crescut anul trecut cu 12,4% la 2,8 milioane de conexiuni, rata de penetrare la nivel de gospodarii ajungand astfel la 34,2%, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Rata de penetrare a conexiunilor broadband la puncte fixe a ajuns anul trecut la 13,1% la nivelul populatiei.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri