Companiile telecom ar putea fi amendate daca restrictioneza accesul la site-uri

Companiile telecom nu vor putea sa taxeze suplimentar furnizorii de continut online pentru a oferi o conexiune de banda larga catre utilizatorii de Internet mobil, a declarat comisarul european Neelie Kroes, ce supervizeaza segmentul telecom, anunta Financial Times.
Neelie Kroes a anuntat ca va aplica aceasta initiativa daca grupuri telecom precum Telefonica si France Telecom vor mai cere sume suplimentare pentru servicii ca YouTube, care necesita o banda larga de internet.

"Utilizatorii ar trebui sa poata accesa si distribui continutul, serviciile si aplicatiile pe care le doresc", a declarat Kroes.

Grupurile telecom au argumentat ca in ultimele luni astfel de site-uri au determinat o explozie a numarului de date transportate prin retelele lor ce va contribui direct la o extindere a capacitatii sau o distribuire grea a continutului.

Aceasta disputa a adus companii ca Google si Skype in fata operatorilor de telecom care doresc sa acopere o felie din veniturile de publicitate online.

"Se intampla ceva anormal si contrar logicii economiei, de a permite companiilor ca Google sa foloseasca reteaua fara sa plateasca", a declarat Stephane Richard, directorul executiv al France Telecom.

Kroes a declarat ca nu va permite furnizorilor de servicii sa restrictioneze viteza site-urilor cu o popularitate crescuta.

Principiul neutralitatii Internetului inseamna ca grupurile telecom nu pot bloca servicii chiar daca sunt furnizate catre competitori directi. Aceasta a avertizat ca operatorii telecom nu pot bloca serviciile de telefonie prin Internet ca Skype desi companii ca Vodafone au incercat sa o faca in trecut.

Kroes a declarat ca se bazeaza pe interpretarea existentelor legi pentru a apara pozitia sa si ca nu se va implica daca nu este necesar.

Pozitia sa este consolidata de reputatia sa de comisar dur pe care si-a creat-o dupa ce a ocupat functia de comisar european pentru competitie, unde a aplicat amenzi usturatoare mai multor companii importante din Europa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Orange vrea sa lanseze o banca pentru dispozitive mobile anul urmator
Setari Cookie-uri