Vanzarile de computere au revenit puternic in primul trimestru din acest an si reprezinta inceputul mult anticipatului ciclu de inlocuire, scrie The Wall Street Journal.

Piata de PC-uri a crescut cu 24,2% fata de primul trimestrul din 2009, potrivit companiei de cercetare IDC. O alta companie de cercetare Gartner a anuntat ca piata de computere a crescut cu 27,4%, ceea ce depaseste previziunea anterioara de +22%.

Cererea a fost accelerata de companiile care si-au inlocuit computerele vechi dupa ce au asteptat ca actuala criza economica sa se incheie. De asemenea, adoptarea noului sistem de operare Windows 7 de la Microsoft a impulsionat vanzarea de computere.

"Rezultatele din primul trimestru indica faptul ca piata de PC-uri a crescut gradual determinata de ciclul de inlocuire al computerelor din pietele mature", a declarat Mikako Kitagawa, analist Gartner. "De obicei primul trimestru nu este unul puternic in segmentul consumer, insa cresterea a fost semnificativa", a adaugat analistul.

Cresterea anuala ar putea sa scada la sfarsitul acestui an, potrivit IDC, care vede o contractie la o rata anuala de 15% pentru 2010. Compania de cercetare Gartner vede un trend ascendent pentru inlocuirea computerelor in a doua jumatate a acestui an si la inceputul lui 2011.

Cele doua companii considera ca principalii producatori de computere sunt in continuare Hewlett-Packard, Acer, Dell si Lenovo. Potrivit IDC pozitia a cincea este ocupata de Toshiba cu o cota de piata de 5,8%, in timp ce Gartner considera ca Asustek Computer se afla pe locul cinci. Gartner mai anunta ca vanzarile Asus s-au dublat in acest trimestru, in timp ce ale Toshiba au crescut cu 35,8%.

HP este lider in piata computerelor cu o cota de piata de 20%, considera cele doua companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri