Decizia companiei vine dupa ce in urma cu doua luni Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis ca Orange, Vodafone si Cosmote sa poata furniza servicii 3G in benzile de frecventa de 900 si 1800 de Mhz.

Reprezentantii arbitrului telecom declarau atunci ca acest lucru va duce la extinderea suprafetei de acoperire 3G si in zonele rurale, in prezent serviciile 3G in banda de 2100 Mhz acoperind in jur de 45-50% din Romania, in special zona urbana.

Aceasta extindere va fi posibila cu investitii mai mici pentru operatori, dar cu un potential semnificativ de atragere de noi clienti.

Posibilitatea de a oferi internet mobil 3G prin frecventele de 900 MHz este foarte importanta intrucat penetrarea internetului este inca scazuta in mediul rural, ceea ce ar putea face ca internetul mobil la sate sa devina un motor de crestere pentru operatori, a explicat atunci un specialist in telecom pentru Wall-Street.

Hotararea ANCOM a exclus insa RCS&RDS ceea ce a dus la nemultumiri pentru managerii companiei controlate de Zoltan Teszari.

Pentru ca inca nu sunt date despre cum va fi influentat RCS&RDS de aceasta decizie, arbitrul telecom va realiza un studiu pentru a vedea efectele asupra competitivitatii, iar in cazul in care se va observa ca RCS&RDS este dezavantajat de aceasta decizie, ANCOM va lua o serie de masuri pentru a compensa posibilele pierderi ale operatorului.

Anul trecut numarul conexiunilor broadband la puncte mobile active a crescut cu aproximativ 65%, de la 1,5 milioane la finalul 2008 la 2,5 milioane de conexiuni la sfarsitul lui 2009, conform datelor ANCOM.

Vodafone Romania avea 9,6 milioane de clienti in decembrie anul trecut.