Decizia operatorul telecom de a lansa serviciile de internet mobil 3G de mare viteza la nivel national vine dupa ce in urma cu doua luni Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis ca Orange, Vodafone si Cosmote sa poata furniza servicii 3G in benzile de frecventa de 900 si 1800 de Mhz.

Reprezentantii arbitrului telecom declarau atunci ca acest lucru va duce la extinderea suprafetei de acoperire 3G si in zonele rurale, in prezent serviciile 3G in banda de 2100 Mhz acoperind in jur de 45-50% din Romania, in special zona urbana.

Posibilitatea de a oferi internet mobil 3G prin frecventele de 900 MHz este foarte importanta intrucat penetrarea internetului este inca scazuta in mediul rural, ceea ce ar putea face ca internetul mobil la sate sa devina un motor de crestere pentru operatori, a explicat atunci un specialist in telecom pentru Wall-Street.

Anul trecut numarul conexiunilor broadband la puncte mobile active a crescut cu aproximativ 65%, de la 1,5 milioane la finalul 2008 la 2,5 milioane de conexiuni la sfarsitul lui 2009, conform datelor ANCOM.

Vodafone Romania avea 9,6 milioane de clienti in decembrie anul trecut.