Tot mai multele gadget-uri purtate peste tot de angajati constituie un adevarat risc de securitate la adresa companiilor, este concluzia la care au ajuns participantii la o conferinta de securitate.
Telefoanele smart, computerele handheld, drive-urile portabile, camerele digitale, iPod-urile si alte playere MP3 pot fi conectate toate la computere. Acest lucru este in ordine, atat timp cat sunt utilizate acasa, dar cand sunt conectate la PC-urile de la locul de munca, dispozitivele pot crea riscuri serioase de securitate, a declarat Norm Laudermilch, director de securitate al Trust Digital, o companie de securitate mobila.

Conectarea acestor gadget-uri la PC-urile din companii pot crea o serie de scenarii nedorite. De exemplu, codul malitios ajuns pe un dispozitiv acasa ar putea patrunde in reteaua corporata fara a fi detectat de firewall sau de software-le de detectie a intrarii.

De asemenea, un angajat nemultumit ar putea copia informatii confidentiale pe dispozitiv si le-ar putea scoate din firma. Informatiile confidentiale de pe un dispozitiv mobil ar putea ridica un risc chiar si atunci cand dispozitivul este utilizat de un angajat loial, de exemplu, daca dispozitivul este furat sau pierdut.

Participantii la conferinta de securitate au declarat intr-un procent foarte mare ca sunt convinsi ca dispozitivele mobile reprezinta un risc la adresa securitatii companiilor.

Aparitia dispozitivelor mobile a schimbat modul in care specialistii in securitate ar trebui sa abordeze securitatea retelelor, a declarat Laudermilch. Si asta deoarece retelele sunt intr-o continua schimbare, diferite tipuri de dispozitive fiind adaugate sau inlaturate.

"Lucrurile se schimba foarte repede cand dispozitive foarte mici sunt conectate la o retea", a spus Laudermilch. "Perimetrul retelei este locul unde se afla datele. Nu conteaza daca cineva acceseaza reteaua de la Paris sau de acasa. Securitatea perimetrului s-a schimbat radical".
Laudermilch a subliniat si provocarile in securitatea echipamentelor portabile. Una dintre provocari este faptul ca dispozitivele ruleaza sisteme de operare diferite. "Cu toti cunoastem lucurile bune si cele proaste legate de sistemul de operare Windows", a spus Laudermilch. Insa pentru telefoanele smart exista cel putin patru sisteme: Palm, Windows, BlackBerry si Symbian.


Un alt factor care complica securitatea este aparitia constanta de noi dispozitive, cu caracteristici diferite. Cand vine vorba de telefoane, operatorii instaleaza propria imagine software pe hardware, a spus Laudermilch.


O clasa de software poate ajuta organizatiile sa gestioneze mai bine retelele, sau sa blocheze conectarea dispozitivelor. Multe aplicatii cripteaza datele pe dispozitive pentru asigurarea securitatii in cazul pierderii sau furtului dispozitivului. Trust Digital vinde asemenea produse.
Potrivit firmei de analiza Gartner, securitatea datelor mobile reprezinta o piata mica, insa asemenea produse sunt necesare pentru a proteja intimitatea utilizatorilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri