Un sfert dintre utilizatorii de telefoane mobile din orase si dintre cei tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri, cele mai multe persoane care utilizeaza cel putin o cartela pentru serviciul de telefonie mobila fiind in Bucuresti (42%).

In Romania, la jumatatea anului trecut existau 28,7 milioane de cartele valabile, insa dintre acestea erau active (utilizate pentru apeluri/ sms-uri primite ori formate) doar 24,4 milioane de cartele, conform datelor Autoritatii Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Pe de alta parte, aproape 40% din romani au auzit de dispozitivele dual-SIM, dar foarte putini le si folosesc.

Acestea sunt mai populare barbatilor din mediul urban, din Dobrogea si din Bucuresti si in general persoanelor intre 15-39 de ani.

Romanii au aflat despre cartelele dual-SIM de la prieteni, cunoscuti, internet. Pe de alta parte, magazinele operatorilor de telefonie au reprezentat sursa de informare pe acest subiect pentru mai putin de 20% dintre romani.

Producatorii mari de telefoane au fost mai putin preocupati sa ofere aparate dual-SIM, iar pana nu demult majoritatea aparatelor dual-SIM disponibile pe piata au fost fabricate de diversi producatori necunoscuti. Astfel, la nivel global, aparatele dual-SIM sunt percepute drept telefoane mai slabe.

Jumatate din populatia Romania nu si-a format inca o parere clara despre mobilele dual-SIM.

Insa o treime din populatie crede ca aceste terminale sunt la fel de bune ca oricare alt aparat, un sfert dintre romani stie ca acestea nu sunt codate in reteaua unui operator; iar aproximativ 20% dintre utilizatori s-au aratat interesati sa afle mai multe detalii despre aceasta tehnologie.

Pe de alta parte, un sfert dintre bucuresteni considera ca mobilele dual-SIM sunt mai slabe decat telefoanele obisnuite si ca acestea nu ofera la fel de multe functii.

In jur de 6% dintre romani cunosc faptul ca aceste aparate sunt relativ ieftine in comparatie cu cele obisnuite.

Studiul GfK Omnibus a fost realizat in martie 2010 pe un esantion de 1082 de respondenti din mediul urban si rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.Sursa: GFK Romania