Noul proprietar al fabricii este compania Felix IT, la care actionarul majoritar este inregistrat in Liechtenstein
Chiar daca teoretic a fost cumparata de un consortiu, 60% din ICE Felix a intrat in posesia companiei Felix IT, cu sediul in incinta fabricii. Actionariatul Felix IT, cu exceptia unor fosti ofiteri de armata, este invaluit in ceata. La fel si compania. Fabrica de calculatoare ICE Felix si noul proprietar, Felix IT, par bantuite de o "lege a tacerii".

Prea multe despre fabrica nu se pot afla. Actualul director al fabricii, Constantin Pascanu, ne-a raspuns sec: "In masura in care Ringier Romania va edita publicatii cu specific tehnic apropiat profilului nostru, vom analiza oportunitatea transmiterii de informatii privind societatea si produsele ei". De unde aceasta secretomanie, marcata si de indicatoarele "fotografiatul interzis" din fata fabricii? In penultima zi a anului trecut, dupa cateva zile de negocieri, aproape 60% din actiunile companiei au trecut in proprietatea firmei Felix IT, AVAS vanzandu-si participarile pentru 11 miliarde de lei (aproximativ 380.000 USD). Specialistii in domeniul imobiliar plaseaza valoarea terenului de aproape patru hectare la circa trei-patru milioane de euro. Conform datelor AVAS, ICE Felix a fost cumparat de un consortiu: Asociatia Felix PAS, Felix IT, Amerilex si Farmexim. De ICE Felix s-a mai interesat un alt consortiu, format din Felix Telecom, Info Serv Millenium III, Net Consulting, Relco si Softwin, descalificat de la negocieri. Primul consortiu a castigat, dar dreptul de proprietate a fost transferat doar catre Felix IT, celelalte companii avand calitatea de "codebitori", nu de proprietari.

Cine este si ce vrea Felix IT, o companie cu sediul in ograda ICE Felix, fara site, a carei singura mentionare pe Internet apare doar in Patromil (patronat al furnizorilor pentru armata)? Directorul executiv al Felix IT, Corina Potcoava, este de negasit de cateva saptamani. La fel si directorul tehnic, Valentin Rascanu, specialist cu state vechi la ICE Felix. Presedintele Consiliului de Administratie, general in rezerva Nicolae Irimie, declara ca "nu stie nimic despre firma". "Din cauza unor probleme personale, nu am mai pastrat legatura cu Felix IT", spune Irimie, desi semnatura lui apare pe un document despre privatizare, datat 27 ianuarie 2005. Fost loctiitor al comandantului Departamentului pentru Armament din MApN, in anii 97-'98, Irimie este minoritar la Felix IT, dar nu stie nimic despre actionarul majoritar - Kompexa, companie inregistrata la Vaduz, in Liechtenstein!

Un alt ofiter, Dumitru Aelenei, si el actionar, spune acelasi lucru: "nu stiu de Kompexa, intrebati actionarii majoritari" (adica... Kompexa - nota red.). Ce stiu insa membri consortiului despre Felix IT si de ce au vrut sa cumpere fabrica? Presedintele Asociatiei Salariatilor (PAS) si cel care a semnat contractul cu AVAS, Dan Crainicu, declara ca interesul PAS era ca oamenii sa aiba de lucru. El nu stie decat ca Felix IT era un partener al ICE Felix si ca firmele au fost atrase in consortiu intr-o perioada foarte scurta, de doua saptamani, fara discutii preliminare.

In schimb, Alexandru Steriu, proprietarul Amerilex, spune ca problema unei asocieri pentru preluarea fabricii s-a pus cu cativa ani in urma. Fost angajat al ICE Felix inainte de 1989, Steriu a declarat ca ratiunile de intrare in consortiu sunt mai degraba de natura sentimentala, de relansare a vechii fabrici. Nici el nu stie cine este Felix IT. "Eu stiu ca ICE Felix a fost cumparata de angajatii de acolo", spune el. Reprezentantul Amerilex afirma ca probabil o directie de dezvoltare a fabricii pot fi contractele din domeniul apararii si cel energetic. Steriu declara ca nu a fost solicitat pentru a contribui financiar la cumpararea actiunilor, iar membrii consortiului nu s-au reunit pentru discutarea strategiei fabricii.

Farmexim nu are nici o legatura cu domeniul IT, singura apropiere de ICE Felix fiind de... amplasament. Compania functioneaza gard in gard cu fabrica de calculatoare, pe un teren cumparat de la aceasta, de unde se poate intrevede interesul in aceasta asociere. Totusi, Ovidiu Buluc, proprietarul Farmexim, intentioneaza chiar sa paraseasca consortiul! "La inceput era vorba de alt plan. Acum nu sunt coproprietar, doar codebitor, dar ce inseamna codebitor? Nefiind proprietar, nu am dat nici un ban", a declarat Buluc.

Ce ii apropie pe membrii consortiului? ICE Felix a lucrat pentru armata inainte de 2000, atat proiecte de achizitii publice, cat si contracte clasificate. Felix IT este membru Patromil si a derulat la randul ei cateva contracte cu MApN in ultimii ani. Dumitru Aelenei si Nicolae Irimie (actionari Felix IT) sunt prezenti in conducerea Asociatiei de Electronica, Comunicatii si Sisteme Informationale pentru Fortele Armate (AFCEA), care reuneste ofiteri, cercetatori, profesori si promoveaza cooperarea in domeniu intre industrie si organismele guvernamentale. Si Amerilex este unul dintre furnizorii MApN. In lipsa unor informatii clare, interesele din jurul ICE Felix pot fi doar intuite: de natura imobiliara, ori posibile contracte in domeniul militar (data fiind istoria companiei) sau energetic (mai ales ca, de curand, ICE Felix este nominalizat la premiile IT&C pentru o aplicatie in domeniul energetic).

Actionarii Felix IT

1. Aelenei Dumitru - 3% Colonel in rezerva, presedintele Asociatiei de Electronica, Comunicatii si Sisteme Informationale pentru Fortele Armate (AFCEA). Are participari minoritare in companiile Infcon si Tehnoclear, care apartin de grupul UTI.
2. Ioana Barbulescu - 7% Este si cenzor supleant la ICE Felix, compania cumparata de Felix IT.
3. Nicolae Irimie - 3% General in rezerva, este trezorierul AFCEA si a fost, la sfarsitul anilor 90, loctiitorul sefului Departamentului pentru armament din MApN.
4. Grigore Rascanu - 3% Este director tehnic al Felix IT. A lucrat la ICE Felix.
5. Kompexa AG-Elvetia - 60% Offshore inregistrat in Liechtenstein.
6. Eletech 2000 - 24% Companie detinuta de Mirela Corina Potcoava, directorul executiv al Felix IT.

ICE Felix la radiografie

La 30 noiembrie 2004, fabrica avea cca. 200 de angajati, 32,2 mld lei creante si 67,2 mld. datorii. Conform Dosarului de prezentare, la ICE Felix (cu venituri de 23,4 mld. lei la 30 noiembrie 2004 si cu 14,8 mld. pierdere) mai functioneaza linia de cablaje (90% uzata), productia de Complete tip C, Tratarea apei reziduale, sectia de echipamente control proces (50%) si Service (doar pentru Bucuresti). Restul sectiilor figureaza ca dezafectate. Totusi, site-ul oficial vorbeste despre "Dotarea tehnica deosebita, constand in instalatii si aparatura de executie si control de inalt nivel tehnologic". Parte din spatiile fabricii sunt inchiriate pe 20 de ani (Hala implementare Plachete) sau pe 25 de ani (spatii depozitare, 1.510 mp), dar nu se precizeaza chiriasii. Dupa cumparare, Felix IT este obligat la 50.000 de euro investitii de mediu, desi in Dosarul de prezentare se vorbea de peste patru milioane. Investitiile pentru dezvoltare obligatorii sunt de doar 500.000 de euro in doi ani, in conditiile in care vorbim de tehnologie de varf, iar fabrica e 80% dezafectata !
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri