Ministrul comunicatiilor si societatii informationale va semna, pe 4 mai, la Bruxelles, Memorandumul de Intelegere privind implementarea sistemului eCall la bordul vehiculelor, care urmareste reducerea numarului victimelor din accidentele rutiere.
La aceeasi data vor mai semna Memorandumul Malta, Polonia, Belgia, Danemarca si Luxemburg. Romania se regaseste pe primele locuri din UE ca numar de accidente rutiere mortale.

"Semnarea Memorandumului reprezinta o recunoastere de catre Guvernul roman a nevoii de consolidare a cooperarii la nivel national si european intre toti cei implicati, fie ca sunt autoritati publice, constructori de automobile sau operatori de telefonie mobila, pentru a accelera introducerea unui sistem care poate salva vieti omenesti", afirma ministrul Gabriel Sandu (foto).

eCall este un sistem automat de apeluri de urgenta, utilizat in cazul accidentelor rutiere prin intermediul numarului european unic pentru situatii de urgenta –112.

In cazul unui accident grav, autoturismele echipate cu eCall din orice tara europeana apeleaza automat 112 pentru a contacta cel mai apropiat centru de interventie. Prin intermediul apelului sunt furnizate informatii de baza despre accident, inclusiv zona exacta a acestuia, chiar daca nici un pasager nu este capabil sa comunice.

Disponibilitatea informatiilor referitoare la locatie reduce timpul necesar interventiei serviciilor de salvare cu 50% in zonele rurale si cu 40% in cele urbane. Conform estimarilor, ar fi astfel salvate anual in Europa pana la 2.500 de vieti. In plus, eCall va reduce numarul blocajelor rutiere si accidentelor secundare.

"Initiativa eCall nu ar trebui sa intampine dificultati de implementare, mai ales ca sistemul tehnic al numarului European pentru apeluri de urgenta 112 din Romania este unul dintre cele mai noi si performante din Europa", adauga Sandu.

Romania este invitata sa faca parte din consortiul ce va implementa faza pilot a sistemului eCall in Europa. Din consortiu fac parte 15 tari, printre care Austria, Finlanda, Germania sau Suedia. Semnarea Memorandumului de Intelegere reprezinta un angajament politic de sustinere a initiativei. Comisia Europeana sustine financiar programul pilot si campania de crestere a notorietatii prin Programul de Competitivitate si Inovatie.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Chitoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpa dupa accident