In Romania, inainte de criza, un consultant in solutiile informatice de business produse de liderul mondial SAP, era considerat senior dupa aproximativ doi ani de experienta in domeniu. Pe de alta parte, acest lucru se intampla in tarile din Occident dupa cinci, sapte ani, declara Costin Albu, consultant de SAP si dezvoltatorul unei solutii de optimizare a aplicatiilor oferite de compania germana.
Aceste diferente erau determinate de cresterea economica accelerata in perioada de dinainte de criza si de faptul ca pe piata IT era o nevoie continua de specialisti in SAP, o solutie de tip Enterprise Resource Planning (gestionarea resurselor intreprinderii) care gestioneaza procesele dintr-o companie (financiare, resurse umane, etc).

Dupa cum afirma Costin Albu (37 de ani), in general, un junior in acest domeniu castiga in jur de 500-700 de euro pe luna, in timp ce salariul unui specialist cu experienta este intre 3.000-4.000 de euro pe luna.

Albu lucreaza din 2000 in domeniul IT, iar din 2007 pana in martie anul trecut a fost angajat al Sistec, divizia de integrare de solutii IT din grupul de distributie si retail RTC.

In primavara 2009 managementul Sistec a renuntat la implementarea solutiilor SAP intrucat potentialii clienti au considerat ca fiind riscanta o astfel de implementare pentru companiile din care faceau parte.

In general, costurile pentru instalarea unei solutii SAP pot incepe de la 20.000 de euro, media fiind in jurul a 150.000 de euro.

Astfel, in aprilie anul trecut, Costin Albu a inceput sa dezvolte Enfiro, o solutie care optimizeaza procesele financiare pentru ca rapoartele utilizate de cei din departamentul financiar sa fie mai usor de folosit. Solutia se adreseaza doar companiilor care au implementat SAP, in special firmelor medii si mari.

Dezvoltarea aplicatiei pentru care a fost necesara doar o investitie de timp a durat patru luni. Implementarea acesteia dureaza o saptamana si costa in medie 3.000 de euro.

Pentru acest an, Albu isi doreste sa ajunga sa instaleze solutia la cel putin cinci clienti si sa ajunga astfel la afaceri intre 15.000-20.000 de euro. Profitul ar putea fi foarte apropiat de cifra de afaceri intrucat antreprenorul lucreaza singur deocamdata.

Primul client al companiei este Rombat, cel mai mare producator de baterii auto din Romania cu afaceri de circa 50,8 milioane de euro anul trecut.

“Stiam ca era nevoie de o astfel de solutie pe piata si ma asteptam la o deschidere mai mare din partea clientilor avand in vedere pretul pentru cineva care a implementat deja SAP. Deocamdata sunt mai multi oameni decat este nevoie pentru proiectele existente, dar cei cu care sunt in discutii par a fi hotarati sa faca o investitie. Nu cred ca anul acesta vor mai scadea bugetele pentru implementari, dupa ce anul trecut, estimez ca acestea s-au diminuat cu cel putin 50%”, explica Costin Albu, care in prezent este si colaborator la filiala locala a grupului german Siemens.

Costin Albu a absolvit in 1997 Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. In 1993, cand a terminat liceul a lansat firma de software Eucosa, care in 2008 inregistra afaceri de 6.000 de euro si pierderi de circa 29.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Printre cei mai importanti integratori de solutii SAP pe piata locala se numara S&T, IBM, Ness si Romsys.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Popescu, SAP Romania: Rompetrol si Groupama, clienti castigati in 2018