Compania de Internet Google vrea sa inceapa vanzarea de carti digitale din aceasta vara intrand in competitie cu grupuri ca Amazon.com, Apple si Barnes & Noble, scrie Wall Street Journal.

De mai multi ani Google si-a aratat intentia de a distribui carti online si de cateva luni a transformat aceasta idee in noul serviciu numit Google Editions. Compania vrea sa distinga Google Editions prin accesarea cartilor de pe mai multe site-uri prin folosirea mai multor modele de terminale, spre deosebire de rivali care se axeaza pe propriile terminale si soft-uri.

Google a anuntat ca utilizatorii vor putea sa cumpere copii digitale ale cartilor pe care le gasesc in serviciul de cautare. De asemenea, va permite retailerilor de carti, chiar daca sunt independenti, sa vanda Google Editions pe site, oferind partenerilor o parte din venituri. Google urmeaza sa decida daca va urma modelul in care publisherii vor stabili pretul de vanzare sau daca Google va stabili pretul.

Utilizatorii Google Editions vor putea sa citeasca publicatiile printr-un browser, ceea ce inseamna ca modelul cititorului electronic nu va conta. De asemenea, compania va dezvolta un software care va optimiza citirea de pe diferite terminale ca iPhone sau iPad.

Publisherii nu au anuntat inca daca vor participa la acest serviciu insa Google nu se asteapta ca acestia sa respinga programul. Publisherii vad un semn pozitiv in deschiderea mai multor magazine pentru a vinde carti. Chiar si cea mai mica librarie independenta va avea acces la serviciul sofisticat de vanzare a cartilor cu o selectie vasta de titluri.

Analistii considera ca Google Editions va fi critic deoarece reprezinta un ultim test pentru abilitatea de a cauta, gasi sau cumpara instant continut care va genera venituri impresionante. Retailul nu este un atu al companiei de Internet, desi Google are un magazin online pentru aplicatiile Android, vinde soft-uri pentru companii si vinde propriul telefon.

Pentru Google va fi dificil sa promoveze serviciul, se mai asteapta analistii. Compania se asteapta ca utilizatorii sa cumpere carti prin Book Search, care atrage un numar destul de mic de utilizatori fata de intregul serviciu de cautare al companiei. Gigantul online spera ca librariile online sa promoveze Google Editions, insa acest lucru va depinde de cate venituri vor genera prin serviciu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si