La inceputul anului viitor se va sti care vor fi cele doua companii care vor oferi servicii de telefonie 3G in Romania, alaturi de Orange si Connex. Autoritatile si analistii spun ca este foarte probabil ca, in curind, sa intre pe piata un al cincilea operator de telefonie mobila.
Autoritatile spun ca licitatia pentru ultimele doua licente de telefonie 3G se va desfasura la inceputul anului viitor. Procedura pentru licitatia privind cele doua licente 3G va fi demarata pina la sfirsitul acestui an, ceea ce inseamna ca ea se va desfasura la inceputul anului viitor.

Speram ca in urma acestei licitatii sa dam ambele licente, spune Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Se avanseaza din ce in ce mai insistent ideea aparitiei unui al cincilea operator de telefonie mobila. Anul viitor se va sti clar daca va exista sau nu, iar in cazul in care raspunsul pozitiv se verifica, se va sti care este investitorul. De anul viitor va incepe si concurenta pe piata 3G, pe care in 2005 a activat solitar Connex. Orange isi face deja publice planurile.

Vin gigantii?

Calculele despre cum se va imparti piata dupa acordarea licentelor se fac deja. Daca despre Cosmorom se stie ca va solicita o licenta 3G, iar despre Zapp ca nu va participa la aceasta licitatie, principala preocupare a celor interesati de acest fenomen este identificarea companiilor interesate de piata de telefonie mobila autohtona. Sint citiva operatori care au incercat sa patrunda in regiune. Operatorul suedez Tele2 este unul dintre acestia, ultima incercare fiind intentia de a cumpara o licenta 3G in Bulgaria, insa s-a retras. Ar putea sa vina si Deutsche Telecom, prin operatorul ungar Matav. Telefonica a facut niste achizitii deosebite: Cesky Telecom, si-a majorat la 9,9% participarea la China Netcom si a facut o oferta pentru operatorul britanic de telefonie mobila O2. Cred ca Telefonica este in expansiune si priveste spre Europa de Est, apreciaza dr. Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii. Dupa cum se vede, piata de 22 de milioane de posibili consumatori atrage nume mari.

Statul decide

Perspectivele pe care le ofera piata autohtona, unde gradul de penetrare al telefoniei mobile este mult sub nivelul statelor din Uniunea Europeana, nu par a fi suficiente. Depinde de abilitatea statului de a-i atrage pe acestia spre Romania. Iar aceasta ar trebui sa insemne o reglementare care sa-i stimuleze. Ar trebui create conditii pentru stimularea competitiei: roaming national si tarife de interconectare in retelele mobile bazate pe costuri. Prin legiferarea raoming-ului national, nou-intratii vor putea concura chiar de la inceput, de la egal la egal, cu vechii operatori, prin inchirierea retelelor acestora acolo unde nu au inca acoperire. De asemenea, actualele tarife de interconectare, foarte mari intr-o piata sensibila la pret, distorsioneaza comportarea consumatorului, reducerea lor eliminind o bariera in dezvoltarea noi-intratilor, spune dr. Nicolae Oaca.

Piata in formare

Concurenta pe piata serviciilor 3G va fi interesata in conditiile in care piata este in formare. Connex a intrat pe piata 3G inca din acest an, iar conform declaratiilor oficialilor, telefonia 3G reprezinta principalul punct al strategiei de dezvoltare a companiei. Preferintele consumatorilor de servicii 3G se pot deja identifica. Multi dintre utilizatorii nostri aleg pachetele 3G pentru a avea viteza oferita de tehnologia 3G, precum si o gama larga de servicii si aplicatii disponibile pe portalul Play, de la televiziune mobila la muzica, jocuri, videoclipuri, divertisment, sport, stiri si mesaje. Avantajele 3G combina apeluri video, Internet rapid si servicii de voce mai avantajoase. Cardul Mobile Connect reprezinta cel mai des utilizat serviciu 3G. Prin intermediul acestuia, abonatii Connex-Vodafone 3G au acces mai rapid si mai usor la Internet, Intranet si la contul de e-mail al companiei, la viteze de pina la 384 kbps, spune Gabriela Matei, Senior Director Business Market Connex-Vodafone.

Primul concurent

Primul concurent al Connex-Vodafone pe piata 3G va fi rivalul Orange. Rata mare de adoptie a EDGE demonstreaza clar ca publicul este acum suficient de pregatit pentru telefonia 3G, pe care o vom lansa in primul trimestru al anului viitor, spune Richard Moat, Director Executiv Orange Romania. Oficialii Orange insista pe oferirea unei acoperiri cit mai extinse pentru aceste servicii, astfel incit tot mai multi clienti sa aiba acces la servicii video sau la Internet de banda larga. Reteaua 3G va fi axata in principal pe orasele mari, in timp ce EDGE va fi utilizat in completarea tehnologiei 3G la nivelul oraselor mai mici, oferind astfel o retea de banda larga extinsa la nivel national, mai spune Richard Moat. Daca licitatia va stirni interesul mai multor operatori, concurenta va fi mai mare. Efectele le vor simti consumatorii atit in preturi, cit si in calitatea serviciilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri