Android a cumulat 28% din totalul smartphone-urilor vandute in primul trimestru, a anuntat NPD. Android se afla in fata iPhone, care detine 21% din piata de smartphone-uri si in urma BlackBerry, cu o cota de 36%.

"Furnizarea operatorilor si promotiile au jucat un rol crucial in stabilirea cotei de piata. Verizon Wireless si-a extins oferta de tipul "la un terminal cumparat primesti unul gratuit" dincolo de terminalele RIM si acum majoritatea smartphone-urilor sunt vandute astfel", a declarat Ross Rubin, analist NPD. Astfel de promotii au accelerat vanzarile pentru modelele Droid, Droid Eris si BlackBerry Curve.

Dintre operatorii telecom, AT&T detine o cota de piata de 32% in segmentul smartphone, fata de 30%, cat detine reteaua Verizon Wireless. T-Mobile detine 17%, iar Sprint 15%.

De asemenea, analistii se asteapta la miscari importante ale companiilor in segmentul smartphone-urilor. Apple ar putea lansa un nou iPhone luna viitoare si deja a lansat o noua versiune a sistemului de operare.

Analistul NPD se asteapta la schimbari ca urmare a lansarii serviciului 4G de catre Sprint si a preluarii Palm de catre HP. Toata aceasta efervescenta din piata demonstreaza intentia companiilor de a face investitii care sa raspunda cererii consumatorilor pentru terminalele mobile.

NPD a mai anuntat ca pretul mediu de vanzare din Statele Unite pentru toate telefoanele mobile a atins 88 dolari in primul trimestru, in scadere cu 5% fata de perioada similara din 2009. Pretul mediu pentru smartphone-uri a fost de 151 dolari, in scadere cu 3% fata de anul trecut.