Masura propusa de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT va duce la retragerea din tara a firmelor straine si a specialistilor in domeniu, dar si la inchiderea unor firme autohtone in curs de consolidare, se arata intr-un comunicat al ARIES.
"Dupa aprecierile noastre, aceasta decizie, cu un impact nesemnificativ asupra bugetului tarii si luata inaintea consolidarii durabile a industriei pe palierul inovarii, ii va da o lovitura grea pe termen lung, cu perspectiva abandonarii Romaniei ca locatie pentru firmele straine din domeniu, plecarea specialistilor in strainatate, asa cum s-a intamplat in anii 90 si inceputul secolului 21, pana la luarea acestei masuri, in anul 2002, si crearea unor situatii dificile sau chiar falimentul unor firme autohtone in curs de consolidare", se arata in comunicatul Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES).

De asemenea, Asociatia precizeaza ca in urma aplicarii acestei masuri sunt asteptate pierderi semnificative la firmele care si-au calculat ofertele si contractele in contextul valabilitatii legii.

"Aplicarea fara preaviz si fara o consultare prealabila a impozitului pe venit pentru fiecare programator angajat intr-o companie IT va lasa intregul sector IT romanesc cu un deficit care nu va putea fi absorbit peste noapte. Cresterea costurilor peste noapte cu procente de 20% sau mai mult, la nivel de companie, va avea consecinte extrem de grave asupra industriei", spun reprezentantii ARIES.

ARIES mai arata ca scutirea de la impozitarea veniturilor programatorilor IT, impreuna cu programul de promovarea exportului si cota unica de impozitare, au atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si au asigurat dezvoltarea industriei autohtone de IT si a exportului din domeniu, de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000 la peste 600 milioane euro in 2009.

In acest context, Asociatia solicita revocarea deciziei din pachetul negociat cu FMI, inceperea negocierilor cu reprezentantii industriei si elaborarea in comun a unor masuri care sa duca la dezvoltarea rapida si durabila a industriei IT.

Totodata, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) Liviu Dragan a declarat ca masura propusa de Guvern cu privire la eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT va duce la plecarea din tara a companiilor multinationale din domeniu si implicit a specialistilor, adaugand ca spera ca aceasta decizie sa nu fie aprobata de Parlament.

Guvernul impune eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor in domeniul IT, se arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre UE si Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Crestere de pana la 60% a valorii impozabile a cladirilor in 2020