Vezi ce spun principalii operatori de telefonie mobila prezenti pe piata locala despre beneficiile pe care le-ar putea aduce adoptarea “dividendului digital”.
„Dividendul digital apare intr-un moment critic in care dorim sa conectam toate colturile Europei la banda larga de mare viteza, sa asiguram o transmisie de inalta calitate si sa extindem gama serviciilor pe suport radio disponibile in viitor pentru consumatori”, declara Viviane Reding, comisarul UE pentru societate informationala si media, in toamna anului trecut.

Beneficiile utilizarii spectrului radio sunt variate, sustin reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Nu numai ca adoptarea dividendului digital ar insemna o acoperire mai buna, dar semnalele radio sunt distribuite si la mare distanta, iar echipamentul poate fi utilizat cu usurinta in interiorul cladirilor. In plus, costurile de implementare a unei astfel de retele sunt cu mult reduse, potrivit lui Bogdan Iana, director executiv ANCOM.

Utilizatorii potentiali ai dividendului digital sunt servicii de larg consum, de televiziune, dar si servicii mobile de banda larga.

Totodata, o coordonare europeana corespunzatoare ar creste impactul economic potential al dividendului digital cu o suma suplimentara cuprinsa intre 20 si 50 miliarde euro de acum si pana in 2015, dupa cum arata Iana. Pe termen lung, s-ar putea realiza un profit suplimentar de 30 miliarde euro dupa anul 2015 prin continuarea coordonarii la nivelul UE.

Intrucat posibilii utilizatori ai dividendului digital sunt si serviciile mobile de banda larga, operatorii de telefonie mobila au un cuvant important de spus in adoptarea acestui proces.

Conform lui Mihai Tarniceanu, oficial Vodafone Romania, exista trei elemente importante de care trebuie sa se tina cont in ceea ce priveste extinderea gamei serviciilor pe suport radio, si anume cantitatea, structura si cine detine spectrul.

Schimbarile survenite in ultimii ani (dezvoltarea serviciilor de banking, e-commerce, cresterea numarului de utilizatori de Internet etc.) au dus la marirea nevoilor utilizatorilor si, implicit, aceste nevoi vor duce la adoptarea dividendului digital, considera Adrian Ionescu, head of regulatory affairs Cosmote Romania.

Spectrul radio va duce la o accelerare a serviciilor de broadband mobil si va contribui la extinderea acoperirii la nivelul intregii tari.

“Tranzitia la televiziunea digitala a inceput, in Romania, in 2008 iar in prezent se afla intr-un lant anevoios. Daca nu s-ar fi adoptat Hotararea de Guvern care sa aprobe acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune, intreg procesul ar fi intarziat, lucru care nu ar fi fost deloc bun pentru operatorii de telefonie mobila si pentru cei de cablu. In opinia mea, Guvernul trebuie sa atinga termenul – sfarsitul lui 2012 – deoarece Romania a ramas mult in urma la capitolul divident digital”, a spus Ionescu.

De aceeasi parere este si Andreea Moldovanu, regulatory affairs manager Orange Romania. Ea sustine ca o intarziere a punerii la dispozitia utilizatorilor a acestor servicii ar avea efecte economice negative asupra tarii noastre.

“Volumul de date mobile a crescut foarte mult in ultimii ani, chiar si pe timp de criza, iar dividendul digital poate constitui o solutie de care avem nevoie pentru a oferi tuturor utilizatorilor nostri servicii in banda larga de mare viteza”, a aratat Moldovanu.

Televiziunea analogica a ocupat un segment extins din spectrul radio, insa, intrucat televiziunea digitala il utilizeaza in mod mai eficient, o parte din spectru devine acum disponibila pentru alte utilizari. Dividendul digital creat prin trecerea la televiziunea digitala este un proces foarte important, deoarece semnalele din acest segment sunt transmise foarte departe, iar echipamentul poate fi folosit cu usurinta in interior. Drept urmare, pe langa societatile de televiziune, exista multi candidati potentiali care ar dori sa aiba acces la aceasta parte din spectrul radio.

In noiembrie 2007, Comisia Europeana a emis o Comunicare in care se sublinia nevoia de a realiza o coordonare europeana adecvata in ceea ce priveste spectrul, precum si abordarile posibile in acest sens.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri