Amanarea si anularea proiectelor din sectorul public, dar si nesiguranta in ceea ce priveste incasarea banilor ii face pe manageri sa prefere clientii privati, afirma Marius Corneliu Vladu, directorul general al Q’net International, furnizor echipamente, solutii si servicii IT cu afaceri de aproximativ 14,1 milioane de euro anul trecut.
„Acum este mai bine sa ai clienti privati pentru ca numarul de necunoscute care trebuie controlat este mai redus. O relatie comerciala intre doi parteneri privati este mai usor de gestionat decat in cazul unei institutii publice intrucat in sectorul de stat contractele nu se pot negocia. Banii se iau de la stat, dar este un lucru sa-i incasezi in 60 de zile si altul in 260 de zile. Ca firma privata tu ai niste obligatii foarte clare de plata fata de vendorii cu care lucrezi, dar daca nu iti incasezi banii risti sa intri intr-un blocaj”, a declarat pentru Wall-Street Marius Corneliu Vladu (56 de ani).

Sectorul public este foarte important pentru industria IT avand in vedere ca bugetele de investitii sunt mult mai mari decat ale companiilor private.

De exemplu, anul trecut cheltuielile statului au insemnat aproximativ 35-40% din piata locala de software si servicii, adica in jur de 175-200 de milioane de euro, declara de curand Eugen Schwab-Chesaru, director general si partener al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Anul trecut, intre 15-17% din afacerile de 14,1 milioane de euro companiei au provenit din proiectele publice.

Cu toate ca in ultima saptamana Guvernul a anuntat mai multe masuri de reducere a veniturilor bugetarilor pentru a nu mari impozitele si afecta si mai mult segmentul privat, seful Q'net International spune ca decizia nu va avea efecte majore pentru industria IT in urmatoarea perioada.

„Insa, pe termen lung, lucrurile care acum sunt realizate de catre bugetari ar putea sa fie facute de diferite echipamente si piata IT inevitabil va creste”, afirma Vladu, adaugand ca in acest an este foarte posibil ca piata de soft si servicii sa scada sau sa creasca cu intre 5-10%, cresterea fiind influentata chiar de posibilele reduceri de personal din sectorul public.

Piata de soft si servicii va ramane la acelasi nivel sau va scadea cu cel mult 5% fata de valoarea estimata la 500-550 de milioane de euro in 2009, potrivit lui Eugen Schwab-Chesaru.

Desi anul trecut Q’net International a avut un business mai mic fata de 2008, cand compania inregistrase afaceri in jurul a 20 de milioane de euro, furnizorul IT a raportat un profit net in crestere de la 1,38 milioane de euro in urma cu doi ani la 1,56 milioane de euro in 2009.

Avansul in ceea ce priveste profitul a fost determinat de cresterea ponderii detinute de solutii si servicii in afacerile companiei. Astfel, acestea au insemnat anul trecut peste 30%, iar pentru 2010, targetul este sa ajunga la 35-38% din afaceri.

"Serviciile si solutiile noastre sunt legate de infrastructura hardware si software vanduta. Daca achizitiile in infrastructura au scazut, investitiile au trebuit sa se mentina la un nivel decent in privinta mentenantei pentru ca aceste echipamente si platforme sa ramana functionale”, a adaugat Vladu.

Pana la finalul anului managerul isi doreste sa pastreze profitul cel putin la valoarea din 2009, sa mentina numarul actual de angajati si sa incaseze la timp banii pentru proiectele realizate.

In primul trimestru, compania a avut o cifra de afaceri de 12,4 milioane de lei (3 mil. euro), in scadere cu 28% fata de cele 15, 8 milioane de lei (3,7 mil.euro) din aceeasi perioada din 2009.

Pe de alta parte, cresterea in ceea ce priveste profitul si-a pastrat tendinta din 2009.

In general, compania realizeaza in primul trimestru al anului in jur de 35-40% din cifra de afaceri, intre aprilie si septembrie se incheie contracte care aduc 20-25% din afaceri, iar restul proiectelor care genereaza 35- 45% din busines fiind semnate in ultimul trimestru.

In prezent Q’net International are 107 angajati fata de 127 de salariati in 2008, conform Ministerului de Finante.

„Ne dorim sa ne pastram echipa actuala, dar am vrea sa mai crestem numarul de oameni in domeniul vanzarilor si in cel tehnic. Acest lucru depinde insa de mediul economic pentru ca deocamdata am fost in situatia sa disponibilizam niste oameni din cauza renuntarii unor clienti la proiecte”, afirma Vladu.

Compania are cateva sute de clienti care fac achizitii cel putin o data pe trimestru printre acestea, numarandu-se Orange Romania, Tnuva, BRD-Groupe Société Générale, Volksbank, Tiriac Holding, Omniasig, British American Tobacco, Labormed, Apa Nova, Carrefour.

Anul trecut compania a lansat un magazin online pentru clientii companiei, acestia avand acces pe baza de parola.

Q’net este o companie lansata in 1993, care are acelasi actionariat cu furnizorul de solutii si servicii informatice Crescendo International, condus de Marius Tulea.

Actionarii celor doua companii sunt Marius Corneliu Vladu, Marius Tulea, Adriana Carstoiu, Andrei Mircea Zaharescu si Ilie Anghel, fiecare dintre acestia avand o participatie de 20%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri