Vodafone Romania, al doilea operator al pietei de telefonie mobile locale, a inregistrat in anul fiscal incheiat la 31 martie 2010 venituri de 921,5 milioane de euro in scadere cu 21% comparativ cu anul fiscal precedent cand a avut 1,166 miliarde euro si cu circa 13% mai putin decat in anul fiscal 2006/2007.
Veniturile din servicii au scazut cu 20% in ultimul an, ajungand la 891,4 milioane euro.

Rezultatele din anul 2009/2010 au fost cauzate de mediul economic nefast si de competia din piata.

“In Romania, veniturile din servicii au scazut cu 19,9%, ca urmare a concurentei intense care a caracterizat intreg anul fiscal, dar si pentru ca venitul mediu pe utilizator (ARPU) s-a micsorat considerabil, mai ales din cauza devalorizarii monedei locale fata de euro. Faptul ca tarifele sunt exprimate in euro, iar veniturile utilizatorilor sunt in moneda locala a avut un impact continuu asupra business-ului Vodafone din Romania”, se arata in raportul grupului.

Ofertele de convorbiri la preturi tot mai mici au dus la scaderea ARPU la valoarea de 7,7 euro de la 8,1 euro pe luna la finalul lui 2009 si 9,85 euro in martie anul trecut. Totodata, ARPU mobil a inregistrat valoarea de 7,6 euro mai putin cu 21,1% fata de 9,7 euro in martie anul trecut.

Numarul de clienti a ajuns la 9.730.000 de la 9.663.000 in decembrie anul trecut si 9.588.650 utilizatori la finalul lui martie 2009. In primul trimestru al acestui an, operatorul avea 38% clienti pe baza de abonament, restul fiind utilizatori de cartele.

Comparativ cu trimestrul incheiat la 31 decembrie 2009, in martie veniturile din servicii au scazut cu 10%, iar numarul de clienti a crescut cu 67.000.

In ultimele trei luni din 2009, Vodafone inregistrase o diminuare a veniturilor pe segmentul de servicii cu 23,8%.

"Rata de scadere a veniturilor de la un trimestru la altul s-a diminuat, dar nu putem vorbi deocamdata despre o revenire a pietei", a explicat Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania.

Profitul operational (EBITDA) al companiei a fost de 396 milioane de euro in anul fiscal ce s-a incheiat la 31 martie in scadere cu 25% comparativ cu cele 527 milioane de euro in anul fiscal anterior. EBITDA ca procent din venituri a fost de 43%, in timp ce anul trecut profitul operational a insemnat 45,1% din afacerile companiei.

Scaderea EBITDA a fost compensata partial de initiative puternice de reducere a costurilor in toate domeniile, scrie in raportul financiar al Vodafone.

Cele mai mari venituri inregistrate de operator in ultimii patru ani au fost cele din anul fiscal 2007-2008, cand compania a avut afaceri de 1,184 miliarde de euro si un EBITDA (profit operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 558 milioane euro.

“Veniturile noastre au inregistrat o diminuare cu 20% fata de anul financiar anterior, urmand tendinta descrescatoare a industriei telecomunicatiilor din Romania. Cu toate acestea, masurile de eficientizare intreprinse au facut ca profitul nostru operational raportat la venituri sa scada cu numai trei procente, ceea ce ne-a permis sa ne continuam investitiile semnificative in Romania, prin dezvoltarea serviciilor 3G in banda de 900 Mhz. Ne bucuram ca, intr-un an de criza, am reusit sa contribuim la digitalizarea Romaniei si la sustinerea cresterii economice, oferind utilizatorilor nostri Internet mobil de mare viteza la nivel national” a spus Liliana Solomon.

In aprilie, compania a lansat serviciile de internet mobil 3G cu viteze de pana la 7,2 Mbps in banda de 900 Mhz ceea ce va duce la extinderea suprafetei de acoperire 3G si in zonele rurale, pana atunci serviciile 3G acoperind in jur de 45-50% din Romania, in special zona urbana. Acoperirea Vodafone este acum de 90% din populatia Romaniei.

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila pe piata locala, avea la 31 martie in jur de 10,80 milioane de clienti, in timp ce Cosmote, jucatorul aflat pe a treia pozitie, a incheiat primul trimestru cu 7,15 milioane de utilizatori.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri