Uniunea Europeana a amendat cu 331,3 milioane euro un grup de producatori de cipuri care au fost acuzati de fixarea preturilor prin crearea unui grup monopolistic de tip cartel, scrie New York Times.

In primul proces din Europa legat de crearea unui cartel, producatorul sud-corean Samsung a primit cea mai mare amenda, de 145,7 milioane euro, iar Infineon din Germania a primit o amenda de 56,7 milioane euro.

Aceste amenzi au fost mai mici decat era stabilit initial in mare parte unei noi proceduri, dar si datorita judecatorilor indulgenti. Noua procedura permite reducerea amenzilor printr-un acord in care companiile se angajeaza ca nu vor face recurs la decizia curtii europene.

Comisarul european pe probleme de competitie, Joaquin Almunia, a declarat ca noua politica a Uniunii Europene este conceputa pentru a accelera investigatiile, pentru a dispune de resurse necesare in alte cazuri si prentru a imbunatati eficienta in procesele antitrust.

"Prin recunoasterea participarii la un cartel companiile ajuta Comisia Europeana sa incheie mai repede procesele si sa ofere resurse pentru a investiga alte posibile carteluri. Dupa ce procedura este aplicata este de asteptat ca aceasta sa accelereze semnificativ investigatiile", a spus Almunia.

CE a anuntat ca gruparea monopolista a operat intre 1998 si 2002 si a implicat o retea de contacte si impartirea de informatii secrete majoritatea bilaterale, prin care coordonau preturile si cotatiile de la bursa" pentru cipurile DRAM (Dynamic Random Access Memory), care sunt folosite la fabricarea de computere si servere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri