Compania intentioneaza sa furnizeze specificatiile tehnice ale formatelor fisier Office 12 catre EMCA la inceputul lunii urmatoare. Comitetul tehnic este sponsorizat de Intel, Apple Computer, NextPage si unii clienti europeni, precum British Petroleum si British Library.

Crearea unui document complet pentru inscrierea ca standard derivat din formate, numit Microsoft Office Open XML, va dura aproximativ un an, a declarat un executiv al Microsoft. Odata ce Microsoft Office Open XML este recunoscut ca un standard ECMA, grupul de companii intentioneaza sa continue standardizarea la ISO, International Organiation for Standardization, care are influenta in special in randul clientilor guvernamentali.

ECMA este organizatie pentru standarde din Geneva, care emite standardele si recomandarile. Microsoft a inscris si alte software la ECMA pentru standardizare, precum limbajele de programare ECMAScript si C#.

Parte a efortului sau de standardizare, Microsoft va schimba licentierea pentru a indeparta "virtual toate barierele" pentru dezvoltatorii ce lucreaza cu formatele fisier.

Microsoft a oferit deja fara taxa specificatiile pentru formatul de documente XML din Office 2003. Office 12, ce va fi terminat pana la sfarsitului anului 2006, va salva din oficiu documentele in formatul Open XML.

Multi clienti, in special agentii guvernamentale au presat Microsoft sa ofere formatele document in termeni favorabili. Avand acces la aceste specificatii tehnice, clientii au siguranta ca documentele pot fi citite de produse diferite, potrivit Microsoft.

British Library a laudat initiativa Microsoft, considerand-o un important pas inainte.