“O noua criza incepe in sectorul software odata cu eliminarea impozitului 0. Ce a decis Guvernul nu era o optiune in acest moment. Hotararea va duce la o crestere a costurilor salariale cu 12-17%, cand oricum pana acum 80% din totalul cheltuielilor pentru o firma de software reprezinta salarii. Este o tentativa de omor a industriei de software”, spune Florin Talpes (foto).

In acest context, costurile unei companii de profil vor creste cu pana la 10%.

In plus, Talpes afirma ca decizia Guvernului va schimba “destinul pietei IT pentru urmatorii 2 ani”, iar firmele mici din domeniu vor avea doua optiuni – fie respecta achitarea impozitelor, fie gasesc masuri de eludare.

“Guvernul ne impinge spre gasirea unor cai de optimizare fiscala. Domeniul high tech este mai afectat de 2-7 ori mai tare decat PIB”, completeaza Talpes.

Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, la sfarsitul anului 2008 26% din angajatorii din domeniul IT declarau ca vor ajusta costurile in urmatoarele 12 luni. La finalul anului trecut 88% dintre acestia au aplicat taieri de costuri, in timp ce 69% declara ca vor continua aceasta masura si in 2010.

Cititi si Ce a invatat din criza Florin Talpes, seful Softwin