Aproximativ 31% dintre romanii intre 16 si 74 de ani folosesc internetul cel putin o data pe saptamana, iar 19% intra online zilnic sau aproape zilnic, in timp ce in Uniunea Europeana 60% din populatie are acces la web o data pe saptamana, iar 48% de mai multe ori, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE) pe anul 2009.

Pe de alta parte, 62% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, adica circa 13,3 milioane, media europeana fiind de 30%.

Astfel, 4,2 milioane de romani (19%) intra zilnic sau aproape zilnic pe o pagina web, in timp ce 6,6 milioane de romani (31%) folosesc internetul macar o data pe saptamana.

Comparativ, in Uniunea Europeana, 60% dintre cetateni il folosesc macar o data pe saptamana, in timp ce 48% de mai multe ori.

Astfel, Romania se claseaza pe ultimul loc intre cele 27 de tari din UE in ceea ce priveste utilizarea internetului.

Pe primele locuri se afla tari precum Islanda, Norvegia, Suedia, Olanda, Danemarca si Luxemburg, 80% dintre cetatenii din aceste tari accesand cel putin o data pe saptamana o pagina web. Islanda si Norvegia nu fac parte din UE.

Procentul cetatenilor care intra pe internet cel putin o macar o data pe saptamana.
Tabelul include cele 27 de tari UE, dar si Islanda, Norvegia si Croatia.



Procentul romanilor care nu au folosit pana acum internetul a scazut de la 74% in 2006 la 62% anul trecut.

Pe de alta parte, in urma cu patru ani, 18% dintre cetateni accesau o pagina web cel putin o data pe saptamana, in timp ce doar 9% intrau aproape zilnic online, arata datele Comisiei Europene.

Romania avea in septembrie 2008 aproximativ 7,4 milioane de utilizatori de internet, potrivit datelor Internet World Stats.

La finalul anului trecut rata de penetrare a internetului de mare viteza a ajuns la 13,1%, la 100 locuitori si la 34,2% la 100 gospodarii, conform datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Raportul Comisiei Europene arata ca Romania are o doua cea mai scazuta rata de penetrare din UE in ceea ce priveste penetrarea internetului de mare, media europeana fiind de 24,7%.

“Pentru a rezolva aceasta problema, Guvernul roman a lansat Strategia Nationala de Dezvoltare a Broadbandului (n.red. Strategia guvernamentala de dezvoltare a comunicatiilor electronice in banda larga) prin care vrea sa creasca penetrarea la nivel de gospodarii la 40% in 2010 (fata de 34,2% in 2009) si la 80% in 2015.

"Acoperirea cu internet de mare viteza este inca limitata, mai ales in zonele rurale, ceea ce face ca putine gospodarii si companii sa inceapa folosirea acestui serviciu. Acoperirea limitata si gradul de utilizare sunt cauzate de procentul semnificativ pe care il ocupa populatia rurala (45% din cea a Romaniei), aceasta fiind caracterizata de venituri mici si o penetrare scazuta in ceea ce priveste accesul la calculatoare”, afirma oficialii CE.

In mediul rural, circa 19% dintre gospodarii au un calculator, in timp ce in cel urban rata de penetrare este de 65% potrivit unor date prezentate saptamana trecuta de Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila pe piata locala.

Cu toate ca utilizarea internetului a crescut constant in ultimii an, majoritatea serviciilor oferite online, printre care cele de comert online si guvernare electronica, sunt folosite la o scara mult mai mica decat media UE.

De exemplu, doar 2% dintre romani au comandat bunuri sau servicii pe internet, in timp ce la nivelul Uniunii Europene cifra a fost de 37% in 2009.

Comertul online in Romania si in UE in 2009



Pe de alta parte, doar 25% dintre serviciile guvernamentale de baza sunt disponibile online, iar media UE este de 66%, Romania situandu-se astfel pe penultimul loc.

Cele mai populare activitati online au fost anul trecut cititul de ziare si reviste, descarcarea de jocuri, muzica, filme si imagini si cautarea de informatii despre o boala sau despre nutritie. Totodata, tot mai multi internauti romani au incarcat continut propriu si au cautat date despre pregatire profesionala.

Utilizarea serviciilor de guvernare electronica in Romania si UE in 2009



Sursa: Comisia Europeana


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri