Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat consultarii publice proiectul de decizie privind procedura de acordare a primelor doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune, potrivit institutiei.
Lansarea a fost realizata in cadrul primei etape de tranzitie de la televiziunea analogica la televiziunea digitala terestra.

Licentele de utilizare a frecventelor in banda de 470 - 862MHz, in vederea operarii celor doua multiplexe nationale de televiziune digitala terestra DVB-T, se acorda prin proceduri de selectie comparative distincte.

Astfel, persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selectie organizate de ANCOM.

Pentru desemnarea castigatorilor primelor doua licente vor trebui parcurse atat etapele premergatoare, cat si etapele procedurilor de selectie propriu-zise.

Etapele premergatoare procedurilor de selectie includ publicarea proiectului caietului de sarcini in vederea consultarii, transmiterea observatiilor privind continutul caietului de sarcini, elaborarea formei finale a caietului de sarcini si aprobarea acestuia de catre presedintele ANCOM si publicarea anuntului de participare la procedurile de selectie organizate.

Ulterior, ANCOM va demara etapele procedurilor de selectie in vederea acordarii celor doua multiplexe nationale.

Acestea presupun obtinerea caietului de sarcini de catre persoanele interesate, transmiterea solicitarilor de clarificari si raspunsul la acestea, depunerea ofertelor si a garantiei de participare de catre persoanele care au obtinut caietul de sarcini, evaluarea ofertelor, transmiterea comunicarilor privind rezultatul evaluarii tuturor ofertelor depuse, precum si primirea si solutionarea contestatiilor.

Autoritatea mai arata ca procedura va fi finalizata o data cu desemnarea castigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, urmand ca CNA sa acorde licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

Procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra va fi continuat prin acordarea a patru multiplexe digitale regionale.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, unde persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pana la data de 10 iunie.

Potrivit strategiei de trecere la televiziunea digitala cele doua multiplexe trebuie sa acopere minimum 60% din populatie si 50% din teritoriu pana la 30 iunie 2011. Pe de alta parte, pana la 31 decembrie anul viitor, acoperirea trebuie sa fie cel putin de 80% la nivelul populatiei si 70% la nivelul suprafetei, iar in iunie 2012 de 90% din populatie si 80% din teritoriu.

Transmisia analogica terestra trebuie oprita pana la 1 ianuarie 2012, insa posturile cu acoperire nationala ale televiziunii publice vor functiona pana in 2015, aceasta perioada de trasmisie simultana a serviciilor de televiziune analogica si digitala fiind denumita "simulcast''.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori vor fi primii afectati de trecerea la televiziunea digitala si potrivit ANCOM vor receptiona pentru o perioada atat semnal analogic cat si digital, iar pana la intreruperea completa ar trebui sa aiba receptoare digitale ori set-top boxuri.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri