Sase giganti IT se aliaza pentru a dezvolta solutii mobile

Sase companii IT vor forma un grup non-profit care va dezvolta soft-ul Linux pentru telefoane si computere tableta, scrie Wall Street Journal.
Grupul numit Linaro este format din ARM Holdings, International Business Machines (IBM), Texas Instruments, Freescale Semiconductor, Samsung si ST-Ericsson. Grupul ar putea dezvolta parti componente ale sistemelor de operare, instrumente de programare, dar si alte soft-uri.

Anuntul vizeaza functiile importante pentru telefoane inteligente, computere tableta si alte produse, care in prezent inregistreaza cresteri spectaculoase la nivel de piata.

Sustinatorii cipurilor ARM, care se gasesc in majoritatea telefoanelor, vor sa contraatace miscare Intel, liderul pietei de cipuri pentru computere care vrea sa patrunda in noi piete. In ultima perioada Intel a investit masiv in soft-uri, cum ar si sistemul de operare Meego dezvoltat in parteneriat cu Nokia.

Atat Meego, cat si Android se bazeaza pe sistemul de operare Linux, dezvoltat pe cipurile x86 de la Intel si AMD si a fost creat de programatori pentru solutii de business, potrivit Tom Lantzsch, vicepresedinte ARM.

De multe ori Linux nu a reusit sa raspunda cererii intr-o piata care se dezvolta rapid, iar multe dintre functiile importante lipsesc.

Linaro este construit pentru a combate aceste probleme prin distribuirea de elemente fundamentale ale programului Linux numite “kernels” care contin functii dedicate pietei consumer si care pot fi folosite ca baza pentru alte sisteme de operare.

Un purtator de cuvant al IBM a declarat ca parteneriatul poate ajuta versiuni ale Linux pentru viitoare tipuri de telefoane mobile si alte terminale mobile in colaborare cu ARM, miscare ce ar putea ajuta divizia de business a IBM.

Linaro va avea la inceput aproximativ 80 de angajati si un buget anual de zeci de milioane dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri