Chiar daca romanilor le plac produsele noi si mai ales cele din zona tehnologiei, vanzarile de echipamente de telecomunicatii si IT pe piata locala sunt printre cele mai mici din Europa, in spatele tarii noastre aflandu-se doar Slovacia. Astfel, romanii cumpara telefoane si accesorii care valoreaza de aproape 25 de ori mai putin decat cele cumparate de germani, arata datele GFK Temax, un studiu trimestrial realizat de compania de cercetare GFK in 18 tari europene.
Totodata, in timp ce in majoritatea tarilor europene s-au inregistrat cresteri in primul trimestru al acestui an, Romania a continuat sa raporteze scaderi, in special in domeniul vanzarilor de produse de telecomunicatii si IT, unde diminuarile au fost de peste 30% comparativ cu ianuarie-martie 2009.

Pe de alta parte, in Europa de Vest, vanzarile de telefoane mobile si accesorii au atins 5,1 miliarde de euro, in crestere cu 4,9% fata de primul trimestru al anului trecut.

Cu toate ca piata romaneasca a scazut semnificativ in acest domeniu, atat din cauza diminuarii sumelor pe care consumatorii le-au alocat cumpararii de noi produse, dar si produselor oferite la preturi de operatorii telecom, un lucru comun atat in Romania, cat si restul Europei este cresterea segmentului de telefoane inteligente (smartphone).

De exemplu, in Europa de Vest, 40% din cresterea pietei a fost determinata de telefoanele inteligente precum iPhone, BlackBerry, Nokia ori terminalele care utilizeaza platforma Android realizata de Google (de exemplu, HTC ori Motorola).

Anul trecut, vanzarile de telefoane mobile au fost estimate la patru,cinci milioane de exemplare de catre retailerii de telefoane mobile si operatorii telecom, telefoanele inteligente insemnand circa 3,7% din totalul vanzarilor ca volum.

In ceea ce priveste valoarea pietei, in 2009 piata de telefoane mobile era estimata la 253 de milioane de euro, iar din aceasta vanzarile de telefoane inteligente (smartphone) au reprezentat circa 21,4%, adica in jur de 55 de milioane de euro, potrivit GFK Romania.

Aproximativ 86% dintre telefoanele detinute de romani sunt mai ieftine de 100 de euro, afirma Adrian Cioroianu, key account manager la Sony Ericsson in Romania.

Pe de alta parte, in timp ce achizitile de produse IT in Romania au scazut cu 38,2% in primul trimestru, in tarile vestice, acestea au totalizat 11,4 miliarde de euro, fiind cu 3,4% mai mari fata de aceeasi perioada din 2009.

Daca evolutia pe piata locala a fost afectata puternic de scaderea vanzarilor de desktopuri si a achizitiilor realizate pe segmentul business-to-business, acesta avand o cota importanta in piata, in schimb cresterea din Europa Occidentala a fost determinata si de lansarea Windows7, cel mai nou sistem de operare dezvoltat de Microsoft.

Vanzarile de produse de telecomunicatii si IT la nivel european in primul trimestru din 2010:



• Tarile incluse in studiul GFK pentru Europa de Vest sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia.
• Pentru Cehia, Marea Britanie Polonia, Rusia, Suedia, Turcia si Ucraina a fost luat in considerare cursul valutar de la 31 martie 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri