Grupul de companii Edata, cu activitati in consultanta IT si distributia de software, ar putea ajunge in acest an la afaceri de cel putin 14 milioane de euro, aproximativ 43% din venituri urmand sa provina datorita clientilor din SUA si Elvetia, afirma Cornel Vintila, directorul general al grupului format din compania de consultanta si servicii IT Edata si distribuitorul de software BPM Wave.

Grupul va inregistra in acest an o crestere cu circa 6 milioane de euro fata de 2009, ca urmare a extinderii pe pietele externe, in Elvetia si Statele Unite.

Dezvoltarea in strainatate s-a facut prin compoania BPM Wave International, care in august anul trecut a deschis un sediu in Elvetia, iar incepand din februarie a fost lansata o filiala si pe piata din SUA, in Dallas.

Astfel, in acest an, grupul Edata va ajunge la afaceri 8 milioane de euro pe piata din Romania (suma fiind similara cu cea de anul trecut) si la venituri de 6 milione de euro in strainatate.

Extinderea in alte piete a venit atat datorita partenerilor companiei, dar si pentru ca in SUA ori tari precum Germania, Austria si Elvetia segmentul IT este mai matur, iar bugetele investite in solutii de eficientizare a businessului sunt mai mari.

“Piata romaneasca nu are volumul si maturitatea necesare pentru a accepta aceste solutii. Sunt prea noi. Le-ar putea accepta in 3-5 ani. Dar, de exemplu, americanii aproape au iesit din criza si si-au schimbat atitudinea, ei accepta ca au probleme si le discuta. In schimb, in Romania, majoritatea managerilor spun ca nu au buget sau nu vor sa discute problemele. Iar altii spun ca nu au probleme si lipsa aceasta de onestitate ne impiedica sa gasim solutii de iesire din criza”, spune Cornel Vintila (55 de ani), directorul general al grupului.

Edata ofera in special servicii de management al proceselor de lucru (Business Process Management), care au ca scop sa faca astfel incat operatiunile dintr-o organizatie sa devina mai eficiente.

Totodata, cei 80 de angajati ai companiei ofera servicii precum arhitectura de business, management de proiecte sau dezvoltare de software. Pana la finalul anului, insa in functie de evolutia pietei, Edata ar putea ajunge la 90 de salariati.

Dintre angajatii actuali, sase se ocupa de pietele externe, strategia grupului fiind sa se dezvolte mai ales prin parteneri si nu prin angajati locali.

Edata are in prezent doi parteneri in Elvetia si unul in SUA, targetul fiind ca pana la sfarsitul acestui an sa ajunga la cinci parteneri pe piata americana.

Vintila estimeaza ca, in Elvetia, grupul ar putea avea proiecte de aproape un milion de euro in acest an, iar in SUA ar putea depasi cinci milioane de euro.

“Romania intra intr-o criza din ce in ce mai profunda pentru ca altfel nu ne-am fi grabit sa ne ducem catre piete externe. De exemplu, investitiile administratiei publice au disparut aproape din peisaj pentru ca aceasta nu isi doreste reforma si nu isi doreste sa faca restructurare pe baza tehnice", mai spune seful Edata.

In acest an compania va inregistra un profit net de circa 20-25% din cifra de afaceri, iar aproximativ 1-1,5 milioane de euro vor fi investite in solutiile deja lansate ori cele in curs de aparitie.

Clientii Edata pe piata locala au provenit pana acum din domenii precum energie (Rompetrol), IT (IBM, S&T, Asesoft International) sau FMCG (Avicola Bucuresti), dar compania a avut si proiecte publice pentru institutii ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Oficiul National al Registrului Comertului sau Administratia Nationala Apele Romane.

Daca in urma cu trei ani, clientii privati si cei publici reprezentau procente egale in afacerile companiei, in schimb, in 2009, circa 95% din afaceri s-au datorat companiilor private si restul sectorului public.

In general, un client investeste in jur de aproximativ 100-150.000 de euro pentru o solutie de tip Business Process Management (BPM), dar bugetele pot varia de la 50-70.000 de euro pana la cateva milioane de euro. Clientii care investesc cateva milioane de euro in astfel de solutii sunt de obicei cei din domeniul energiei.

In viitorii doi ani, Vintila isi doreste ca Edata sa ajunga la afaceri de 25 de milioane de euro, dintre care veniturile pe piata locala vor reprezenta 40%, restul provenind din strainatate.

Compania Edata este detinuta inregral de Cornel Vintila, a fost fondata in 1999, dar activitatea companiei se desfasoara in domeniul actual din septembrie 2004.

Pe de alta parte, compania de distributie de software BPM Wawe este detinuta de Cornel Vintila (66%) si Adela Clara Cornescu, in varsta de 33 de ani si care detine 34% din actiuni, potrivit Registrului Comertului.

Din afacerile grupului pe 2009, circa 15% au fost reprezentante de consultanta IT, 50% de servicii si 35% de distributia de software.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si