In jur de 26% dintre cei 21,5 milioane de romani aveau telefoane compatibile 3G (pentru voce si conectare la internet) in iunie anul trecut, rata de penetrare fiind mai mare decat in Franta sau Norvegia, arata un studiu realizat pe piata telecom europeana de compania de consultanta A.T. Kearney.
Rata de penetrare a acestor tipuri de telefoane era de 33% la nivel european la finalul primului semestru din 2009, tarile cu cel mai mare procent din populatie cu telefoane compatibile 3G fiind Luxemburg (cu 60%), Grecia (58% ), Italia (53%) si Cipru (50%).

Desi acoperirea cu servicii 3G era in Romania anul trecut de aproximativ 50%, tara noastra inregistrand una dintre cele mai mici rate de penetrare la nivel european in acest domeniu, tot Romania se afla in fata unor tari precum Franta si Norvegia in privinta procentului din populatie care foloseste telefoane compatibile 3G.

De exemplu, in Franta, circa 24% dintre cei 62,6 milioane de locuitori au astfel de dispozitive, iar in Norvegia, 25% dintre cei 4,7 milioane de locuitori detin un telefon 3G.

Comparativ, conform datelor A.T. Kearney pe 2008, in Franta si Norvegia, serviciile 3G acopereau in jur de 80-85% din populatie, iar in Romania 43%, tara noastra fiind penultima in Europa in acest domeniu.

Cea mai mica rata de penetrare era in urma cu doi ani in Ungaria, unde retelele 3G acopereau doar 34% din populatie.

Desi telecomul a fost intotdeauna unul dintre cele mai dinamice si competitive segmente pe piata locala, Romania se afla printre ultimele locuri europene in privinta numarului de minute vorbite ori mesaje scrise trimise intr-o luna sau in ceea ce priveste raportul dintre abonati si utilizatori de cartele prepay.

Astfel, romanii trimiteau in medie 16 mesaje scrise pe luna in 2008 si vorbeau in jur de 118 minute, dintre care 89 in retelele de telefonie mobila si in jur de 29 de minute in retelele de telefonie fixa, situandu-se astfel pe locul 25 din 31 de tari.

Media la nivel european in ceea ce priveste numarul de minute vorbite era in urma cu doi ani de 260 de minute, dintre care 134 pentru apelurile de voce fixa si 126 pentru apelurile mobile.

Cel mai mult vorbeau norvegienii (384 de minute), suedezii (383) si grecii (360), in timp ce europenii care utilizeaza cel mai putin telefonul pentru apeluri de voce erau in 2008 cei din Malta (50 de minute), Slovacia (74) si Liechtenstein (101 minute).

In ceea ce priveste numarul de mesaje SMS trimise, romanii trimiteau in 2008 in medie 16 mesaje pe luna, media europeana fiind de 45.

Europenii care trimiteau cele mai multe SMS-uri erau danezii (205 mesaje scrise pe luna), lituanienii (179) si norvegienii (113).

Pe de alta parte, in spatele Romaniei se aflau doar Liechtenstein, Ungaria, Estonia si Bulgaria, in aceste tari un cetatean trimitand lunar intre 9 si 15 mesaje SMS.

In ceea ce priveste raportul intre numarul de abonati de telefonie mobila si cel de utilizatori de cartele de reincarcare, Romania se afla pe locul 26 din 31 de tari.

Astfel, in tara noastra, in iunie anul trecut circa 30% dintre cartelele active erau pe baza de abonament (9,66 milioane), iar restul de 14,75 de milioane de cartele in uz erau prepay.

Cei mai multi abonati erau in Finlanda unde abonamentele reprezentau 91% dintre cartelele utilizate, Franta si Norvegia, in aceste doua tari cartele pe baza de abonament reprezentand 70% din total.

Pe de alta parte, in spatele Romaniei se afla doar Portugalia, Islanda, Grecia, Malta si Italia, procentul abonamentor fiind mai mic de 30% din cartelele utilizate. In Italia, doar 5% dintre cei folosesc un telefon mobil au abonament.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri