De la lansarea in martie a HotelPeeps.com, una dintre putinele aplicatii comerciale locale pentru reteaua de socializare Facebook, cererea pentru astfel de servicii a crescut foarte mult, declara Alexandru Lapusan (31 de ani), cofondator si director general al Zitec, dezvoltator local de solutii si aplicatii software cu afaceri de circa 0,9 milioane euro anul trecut.
Pe langa HotelPeeps, un proiect care isi propune sa ajute turistii in alegerea locurilor de cazare, o alta solutie care a atras atentia companiilor in ceea ce priveste zona de aplicatii mobile ori pe retele sociale este Sharoid.com. Softul se adreseaza celor cu telefoane mobile care ruleaza pe sistemul de operare Android, lansat de Google.

Desi aproximativ 80% din veniturile Zitec se datoreaza clientilor externi, cererea pentru astfel de aplicatii a venit mai ales din partea companiilor locale, in special din cauza lipsei unor astfel de servicii sau a simplitatii celor existente.

Dezvoltarea ambelor aplicatii a durat aproximativ patru luni, iar daca in realizarea Sharoid au fost implicate patru persoane, pentru crearea HotelPeeps au lucrat sase angajati.

Aplicatia pentru Facebook este totodata interconectata cu Paravion.ro, site de turism dezvoltat in 2005 de Zitec pentru agentia Millennium Tour si care a fost vandut in mai fondului spaniol de investitii GED.

Investitia in Sharoid a fost de circa 10.000 de euro, in timp ce pentru HotelPeeps dezvoltarea a trei functionalitati si partea de marketing ajunge la in jur de 30-40.000 de euro in acest an, afirma Alexandru Lapusan (foto).

De altfel, platforma care are in prezent in jur de 6.100 de utilizatori activi pe Facebook a fost prezentata saptamana trecuta in cadrul Venture Connect, un proiect dezvoltat de casa de avocatura Biris Goran prin care antreprenori din IT si online pot aplica pentru investitii mai mari de 100.000 de euro.

Investitiile in HotelPeeps, Sharoid, in platforma VideoPublishing.com (o tehnologie de streaming video in care actionarul majoritar este fond de investitii american Ledra Capital), dar si intr-un site pe segmentul financiar vor face ca profitul Zitec sa se micsoreze in acest an fata de 2009 cand a fost in jur de 60.000 de euro.

"Nu este un scop sa scoatem profit anul acesta, acum este important sa facem aceste trei proiecte si pe cel de video publishing, iar din ele sa ne sustinem pe termen lung", a explicat Lapusan, adaugand insa ca firma nu va inregistra pierderi.

Managerul adauga ca lansarea unor aplicatii precum Sharoid, sau Trip Journal, un soft dezvoltat de compania clujeana iQuest si considerat de Google ca fiind printre cele mai bune 10 aplicatii din lume pentru sistemul de operare Android, dar si aparitia a tot mai multe competitii in domeniu vor determina tot mai multi specialisti IT sa isi doreasca sa creeze astfel de servicii.

De exemplu, producatorii de telefoane mobile Nokia si HTC au lansat in primavara concursuri prin care sa atraga dezvoltatorii de aplicatii de telefoane mobile sa dezvolte noi modele, valorea premiilor oferite de Nokia fiind de 10.000 de euro, iar a celor de la HTC de 6.000 de euro.

De altfel, sumele pe care le poate castiga un astfel de dezvoltator nu sunt deloc de neglijat, Lapusan afirmand ca stie persoane care castiga si in jur de 1000-1500 de euro pe luna din aplicatii realizate pentru iPhone.

Iar piata pare sa aiba un potential ridicat avand in vedere ca utilizatorii de telefoane mobile din toata lumea vor cheltui anul acesta aproximativ 6,3 miliarde de dolari pentru achizitionarea de aplicatii si jocuri, fata de 4,2 miliarde anul trecut, conform companiei de cercetare Gartner.

Aceeasi companie estimeaza ca in 2013 piata de aplicatii mobile va ajunge la 29 de miliarde de dolari.

Zitec a fost infiintata in 2003 si in prezent este un business de familie, acesta fiind detinut de Alexandru Catalin Lapusan (52,4%) si sotia acestuia, Simona Ramona Lapusan, care are 31 de ani si o participatie de 47,6% din companie.

Producatorul de software a fost lansat la un an dupa cei doi tineri au absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Compania, care are in jur de 30 de angajati, a inregistrat afaceri de 0,9 milioane de euro anul trecut, in crestere cu 12,5% fata de 2008, iar pentru acest an producatorul de software estimeaza ca afacerile vor depasi un milion de euro.

Peste 80% din veniturile Zitec provin din SUA, Canada, Marea Britanie, Cipru, Germania, Italia sau Danemarca, iar deocamdata intreg businessul este generat de proiectele de externalizare a serviciilor IT.

In general un client mare plateste companiei in medie in jur de 100.000 de euro anual, iar printre cei mai importanti clienti locali ai Zitec se numara J.W. Marriott, Mercedes-Benz Romania, Amadeus Romania sau Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri