Portalul tuturor localitatilor din Romania va fi finalizat in a doua jumatate a acestui an si va fi punctul de intrare in strategia eRomania, romania.gov.ro, a declarat seful acestui proiect, Toma Cimpeanu.

"Portalul tuturor localitatilor face parte din faza a doua de implementare a strategiei eRomania, etapa castigata de compania Omnilogic. Va fi practic punctul de intrare catre toate serviciile publice electronice realizate in cadrul eRomania. Portalul romania.gov.ro va oferi toate informatiile referitoare la autoritatile publice locale, mediul de afaceri, inspectoratele scolare, scoli, universitati, spitale, clinici, directii locale de sanatate, toti operatorii din turism, traseele turistice, obiective turistice, obiceiuri locale, muzee, informatii despre agricultura, transporturi pentru fiecare localitate", a declarat Toma Cimpeanu, citat de NewsIn.

De asemenea, portalul va oferi detalii despre toate proiectele pe care autoritatile locale le desfasoara (cost, contractor, graficul de implementare, evolutia, dead-line-ul).

In cadrul eRomania, doua licitatii au fost atribuite pana acum. Prima este in valoare de aproximativ 10 milioane euro, fara TVA, castigata de consortiul format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet. Cea de-a doua are o valoare apropiata si a fost castigata de Omnilogic.

Lucrarile la cea de-a doua etapa nu au fost demarate inca. Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, spune ca se va apuca de lucru abia dupa semnarea contractului, eveniment estimat a avea loc in aceasta saptamana.

Strategia eRomania vizeaza interconectarea sistemelor administratiei pentru a oferi servicii electronice operationale pentru toti cetatenii si companiile. eRomania isi propune sa "mute" ghiseul in ecranul calculatorului. eRomania inseamna trei intercatiuni dintre cetateni/companii si administratie: informare, depunerea de cereri si ridicarea de documente si plata taxelor si impozitelor.

Costurile pentru eRomania sunt estimate la 500 milioane euro. Potrivit reprezentantilor Ministerului Comunictiilor si Societatii Informationale (MCSI), care administreaza acest proiect, sursele de finantare vor fi din fonduri europene (400 milioane euro) si credite-furnizori sau parteneriate public-private (100 milioane euro).

eRomania este o strategie aprobata de Guvernul Romaniei, care isi propune interconectarea si informatizarea completa a tuturor institutiilor publice, astfel incat accesul cetateanului si a mediului privat la serviciile publice sa fie direct si nelimitat.

Prin eRomania se vor operationaliza 300 de servicii electronice pana la sfarsitul lui 2011. Pana in prezent, prin Organismul Intermediar al MCSI, s-au atras peste 600 milioane lei (150 milioane euro) fonduri europene pentru implementarea unui numar de 168 de servicii publice electronice finalizate in 2010 si 2011.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »



Citeste si