Operatorii de telefonie mobila din Uniunea Europeana au redus tarifele pentru serviciile de roaming conform reglementarilor Comisiei Europene, dar consumatorii inca nu beneficiaza de tarife semnificativ mai reduse decat cele impuse de UE. Astfel, concurenta pe piata serviciilor de roaming nu este indeajuns de puternica, arata un raport al Comisiei Europene.
Desi in ultimii cinci ani costul apelurilor in roaming s-a diminuat cu peste 70%, iar trimiterea unui SMS intre statele membre Uniunii Europene este mai ieftina cu 60%, raportul Comisiei arata ca piata serviciilor de roaming din UE nu este indeajuns de competitiva pentru a oferi preturi mici consumatorilor.

Comiosia isi doreste ca operatorii sa ofere tarife semnificativ mai mici decat limita maxima, astfel incat pana in 2015 diferenta intre tarifele din roaming si cele nationale sa fie aproape de zero.

In prezent preturile practicate de operatori tind sa fie catre plafonul maxim impus de reglementarile UE.

De exemplu, la sfarsitul lui 2009, pretul maxim legal in UE pentru apelurile vocale in roaming era de 0,43 euro pe minut, iar consumatorii plateau in medie 0,38 euro pe minut pentru apelarea unui alt utilizator.

De asemenea, consumatorii plateau in medie 0,17 euro pe minut pentru apelurile primite in roaming, putin sub plafonul legal de 0,19 euro.

Pretul maxim pe care consumatorii il platesc pentru apelurile in roaming a scazut in vara anului trecut de la 0,46 euro la 0,43 euro pe minut (fara TVA), iar incepand cu 1 iulie anul acesta, tarifelor se vor diminua la 0,39 euro pe minut, fara TVA.

Totodata primirea unui apel va costa maximum 15 centi pe minut (fara TVA), in loc de 19 centi.

Astfel, de la 1 iulie, costul efectuarii si primirii de apeluri va fi cu 73% mai mic decat in 2005, cand UE a pus problema tarifelor excesive pentru serviciile de roaming.

In acelasi timp, din iulie preturile pe care operatorii si le impun reciproc pentru transferul de date in roaming se vor diminua de la 1 euro la 0,80 euro pe megabyte transferat.

In timpul verii din 2009 au fost trimise cu 20% mai multe mesaje text decat in vara anului 2008, ca urmare a introducerii unui plafon de pret de 11 centi pe SMS in UE.. In prezent trimiterea unui mesaj text costa cu 60% mai putin fata de 2005.

Pe de alta parte, volumul transferului de date in roaming a crescut cu peste 40% in 2009.

Regulamentul privind serviciile de roaming este valabil pana la 30 iunie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri