Conducerea integratorului de sisteme IT Ness Romania isi doreste ca pana la finalul anului compania sa ajunga pe break-even (nivel la care cheltuielile sunt la acelasi nivel cu veniturile) a declarat pentru Wall-Street Bogdan Popescu, directorul general al filialei locale a furnizorului de solutii si servicii informatice Ness Technologies.
Intre aprilie si iunie compania si-a redus pierderile din primul trimestru cu aproximativ 70%, iar pana la sfarsitul anului managerul vrea ca furnizorul de servicii IT sa ajunga pe break-even, dupa ce in 2009 a inregistrat pierderi, iar in urma cu doi ani a avut un profit net de 4,1 milioane de euro.

Reducerea pierderilor s-a datorat proiectelor noi, reducerilor de costuri si optimizarilor realizate in special in ceea ce priveste perioada de finalizare a proiectelor

In primul semestru al acestui an compania a avut afaceri de circa 5 milioane de dolari (3,78 mil. euro la cursul mediu din S1), iar pana la finalul anului Bogdan Popescu estimeaza ca Ness va creste cu maximum 5% fata de 2009, adica pana la 15 milioane de dolari (12 mil.euro).

Bogdan Popescu a venit la conducerea Ness Romania in aprilie anul acesta, iar printre obiectivele sale se numara majorarea cotei de piata a companiei pana cand aceasta va ajunge lider pe segmentul integratorilor de sisteme IT (cu un procent de 15% din domeniul serviciilor IT) si extinderea companiei in regiune.

In 2009, Ness Romania a avut o cota de aproximativ 3,35% din intreaga piata de servicii IT estimata la circa 310 de milioane de euro de compania de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC).

Pe de alta parte, conform datelor din 2008 pe segmentul serviciilor de integrare a solutiilor de management a resurselor intreprinderii (ERP), liderul pietei era S&T Romania (12%), urmat de IBM (9,5%) si Ness (8,5%).

In ceea ce priveste extinderea regionala, conducerea Ness Technologies isi doreste sa aiba si clienti din tari precum Moldova, Bulgaria, Republica Kosovo, Macedonia ori Albania, in care deocamdata furnizorul de servicii IT nu este prezent.

“Incercam sa ne implicam in proiecte care trec granitele Romaniei, dar pentru care folosim oamenii pe care ii avem in tara. Cel mai mare potential este in tari precum Kosovo sau Macedonia pentru ca acolo deocamdata nu exista nimic si oamenii isi doresc sa faca foarte multe lucruri”, a explicat Bogdan Popescu, adaugand ca deschiderea unei filiale locale in vreuna dintre aceste tari depinde de valoarea primelor contracte care se vor incheia.

In prezent, Romania aduce in jur de 20-25% din veniturile Ness in Europa, fiind a doua tara dupa Cehia in privinta businessului generat.

Daca pentru acest an era estimata o crestere a pietei de servicii IT la 317 milioane de euro fata de 310 milioane anul trecut, in primul semestru nu s-a simtit o revenire in domeniu, ba chiar s-ar fi atins punctul maxim al crizei.

“In prima jumatate din 2010 nu mi s-a parut ca a fost o crestere, ba dimpotriva. Nu au fost licitatii si proiecte publice, aproape toate bancile si-au redus investitiile, cei din telecom au facut presiuni mari pe reduceri, chiar si in utilitati au fost scaderi de bugete. Cred ca in primul semestru am ajuns la fundul galetii, ca mai jos de atat nu se poate ajunge si ca de acum incolo vom incepe sa urcam”, afirma Popescu.

Aproximativ 70% din veniturile NessRomania provin de la clienti din zona utilitatilor (Electrica, GDF Suez, Hidroelectrica, ENEL, CEZ), iar restul sunt in marte parte din zona publica. Clientii cu ponderi mai mici in cifra de afaceri sunt din servicii financiare, telecom, productie si servicii de distributie.

Managerul companiei IT afirma ca un contract peste un milion de euro poate fi considerat unul mare, in prezent cel mai important client al Ness Romania fiind Electrica datorita unui contract de aproximativ 9 milioane de euro semnat la finalul lui 2008.

Bogdan Popescu isi doreste sa creasca ponderea clientilor din zona financiara in acest an, iar in 2011 sa atraga clienti pentru o linie de business care va fi lansata anul viitor.

Ness are aproximativ 100 de angajati, dintre care 30 la Bucuresti (in special in zona de marketing si vanzari) si 70 de programatori la Iasi. In urma cu doi ani compania avea aproximativ 140 de angajati, potrivit Ministerului de Finante.

Majoritatea angajatilor de la Iasi sunt consultanti SAP (cel mai important producator de software de business la nivel mondial), un astfel de specialist castigand in jur de 3.000-4.000 de euro pe luna dupa o experienta de cinci ani in domeniu, afirma Bogdan Popescu.

In 2008 compania a inregistrat afaceri de 28,4 milioane de euro si un profit net de 4,1 milioane de euro.

Ness Romania a fost lansata in martie 2005,
dupa ce furnizorul american de solutii si servicii informatice Ness Technologies a cumparat compania Radix fondata in 1993 la Iasi de catre Gabriel Mardarasevici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri