Piata solutiilor software pentru resurse umane este estimata sa ajunga in acest an la circa noua milioane de euro, din care aproximativ 10% inseamna segmentul de software pentru recrutarea angajatilor, estimeaza doi dintre cei mai jucatorii din domeniu.
Anul trecut, investitiile in software pentru resurse umane s-au ridicat la circa 10 milioane de euro, insa in 2010 ar putea scadea cu circa 10%.

“Inceputul de an 2010 si anul 2009 au fost perioade mai putin prielnice pentru domeniul resurselor umane, fiind caracterizate de reduceri de bugete si personal, de reconsiderarea investitiilor tuturor companiilor, de inghetarea salariilor sau chiar de reducerea lor. Insa, in zona privata se fac inca investitii in domeniu, fie ca vorbim de achizitii de software, de externalizare a serviciilor de salarizare sau de externalizare completa (HR&Payroll)”, afirma Lucian Solcan, director de operatiuni pe segmentul de soft pentru resurse umane (Charisma HR & Payroll) in cadrul TotalSoft, cel mai mare producator local de software de business.

Pentru acest an managerul preconizeaza ca aceasta linie de business va aduce TotalSoft in jur de 2,5 milioane de euro, cu 25% mai mult fata de 2009, compania ajungand sa reprezinte astfel peste un sfert din piata.

In acelasi timp, softurile pentru resurse umane vor reprezenta circa 10% din afacerile producatorului, conducerea companiei estimand pentru 2010 un business de circa 24-25 de milioane de euro.

“Mediul de business romanesc este mult mai atent in ceea ce priveste investitiile, cu accent deosebit pe calitate si reducerea de costuri. Este o abordare absolut normala, care in conditiile anterioare crizei era trecuta in plan secundar tocmai pentru ca atunci cand esti “pe val” nu-ti mai pui problema costurilor si esti mai putin atent la recuperarea debitelor, de exemplu”, adauga Solcan.

In general, investitia medie intr-un astfel de soft este in jurul a 10-15.000 de euro pe an, insa suma depinde de marimea companiei, de complexitatea solutiei alese, de numarul de angajati si de locatii.

Dintre cei peste 500 de clienti ai TotalSoft pe segmentul de software de resurse umane, cei mai mari sunt cei din zona financiar-bancara, compania lucrand pentru BRD Group Societe Generale (9.100 de angajati), Unicredit Tiriac Bank (3000 de salariati), BancPost (3500 angajati), Alpha Bank (2500) etc.

Compania gestioneaza salariile a 400.000 oameni, adica circa 10% din forta de munca activa din Romania si 26% dintre cele circa 150,000 de salarii calculate în regim de outsourcing.

In general modulele cele mai achizitionate, sunt cele de resurse umane si salarizare, dar in ultimii ani insa s-a inregistrat o cerere tot mai mare pentru modulele de management al talentelor, de comunicare cu angajatii , training, bugetare, ITM (administreaza documentele de HR transmise catre Inspectia Muncii) business intelligence.

Domeniul softurilor pentru recrutare- un jucator are 80% din piata

Pe de alta parte, conform celor mai recente ale companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants, piata softurilor pentru recrutare ajungea in urma cu doi ani la circa 0,8 milioane de euro, a declarat Bianca Dumitrescu, director de vanzari la Sincron HR, cel mai mare jucator din domeniul solutiilor de recrutare, cu aproximativ 80% din piata.

Compania este membra a Senior Group, din care mai fac parte companiileSenior Interactive si Senior Software.

Dumitrescu afirma ca anul acesta valoarea piatei de soft pentru recrutarea angajatilor va fi mai mare decat cea din 2008 si din 2009, insa nu a precizat o valoare.

Managerul adauga totodata ca de la inceputul crizei piata de software pentru recrutare s-a mai stabilizat, iar o parte din jucatorii mici in domeniu au disparut.

In general, principalii utilizatori ai solutiilor Sincron HR sunt agentiile de recrutare si departamentele de resurse umane ale companiilor.

In 2008, firma a avut afaceri de aproximativ 220.000 de euro si un profit sub 10.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Printre competitorii aplicatiilor ai Sincron HR se numara aplicatia MyRecruiter lansata de compania ITEX si solutia Gloomer HR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri