Directorii IT care opereaza intr-un mediu dinamic sunt mai inclinati sa incerce noi concepte si tehnologii. Prin urmare, se asteapta o crestere semnificativa a gradului de utilizare a intrumentelor de colaborare si a serviciilor de tip “cloud computing” in anii imediat urmatori, in primul rand pentru sistemele care nu sunt critice si ulterior pentru sistemele esentiale.
Aproximativ 450 de directori IT (inclusiv din Romania) au raspuns la un studiul realizat de KPMG, furnizand opinii referitoare la provocarile cu care se confrunta in diferite tari.

Conceptul de “valoarea din IT” domina agenda directorilor IT: tehnologia informatiei nu mai reprezina doar o modalitate de a cheltui bani, ci un mijloc prin care se creaza valoare. Agenda directorilor IT a suferit modificari semnificative ca urmare a izbucnirii recesiunii globale si acest aspect a avut un impact serios asupra investitiilor IT.

Furnizorii de servicii se pot astepta sa se confrunte cu o crestere a presiunii din partea clientilor lor in conditiile in care studiul semnaleaza intentia directorilor IT la nivel global de a stoarce mai multa valoare din contractele lor de externalizare.

Conform studiului publicat de KPMG International, mutarea din nou a atentiei catre externalizare indica dorinta directorilor IT de a considera obtinerea de un plus valoare din IT ca avand prioritate de top. Astfel, 81% dintre respondenti simt ca obtinerea de valoare din IT trebuie sa fie prioritatea lor de top. Optimizarea de costuri se mentine la distanta pe un loc secund (58 la suta dintre respondenti), inainte de managementul portofoliului (51 la suta) - cu toate ca poate fi argumentat ca ambele pot fi vazute ca sub-grupuri ale tematicii generale referitoare la extragerea valorii din investitiile IT.

Raportul sugereaza ca noua agenda a directorilor IT, ulterioara crizei financiare, este dominata de asigurarea recuperarii investitiei dar include si intentia de a utiliza IT-ul pentru a ajuta la transformarea afacerii parin inovatie si cresterea productivitatii.

“Studiul nostru sugereaza doua interese majore printre directorii IT din zilele noastre. Asa cum este de inteles, acestia incearca sa creasca randamentul investitiei prin revizuirea contractelor cu furnizorii de servicii si mentinand o directie clara in ceea ce priveste, de exemplu, optimizarea de costuri. In acelasi timp, acestia demonstreaza disponibilitatea lor de a migra rolul directorului IT de la o activitate tipic operationala catre ceva mai transformational/ strategic. Din aceasta perspectiva, zilele in care IT-ul era considerat ca fiind doar o modalitate de a imbunatati eficienta par sa fi ramas in urma. Acum se asteapta ca IT-ul sa contribuie direct la realizarea strategiei de afaceri si sa aiba un rol central in management”, spune Aurelia Costache (foto), Partner in cadrul KPMG Advisory din Romania.

Dar pentru a crea valoare, este necesar sa ai resursele adecvate. Studiul demonstreaza ca valoarea din IT nu se refera doar la tehnologie, ci in special la oameni: aproximativ 90 la suta dintre respondentii au mentionat oamenii ca fiind cea mai importanta componenta a ecuatiei privind generarea de valoare.

Directorii IT realizeaza in mod clar ca valoarea nu este creata pur si simplu din tehnologie ci prin intermediul oamenilor care ii exploateaza potentialul la maxim. Aplicatiile si procesele s-au situat pe locul 2 si 3 cu 75 respectiv 69 la suta, cu mult in fata zonei de echipamente hardware care a obtinut numai 21 de procente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri